Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρεν υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρεν υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου Εκτύπωση E-mail
09.03.10

Μετά τη Γαλλία, δια στόματος Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν επισήμως την στήριξή τους στην ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Ειδικά η Κομισιόν εμφανίστηκε τη Δευτέρα αποφασισμένη να επινοήσει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα, μεθόδους και, σε τελευταία ανάλυση, νέα θεσμικά όργανα και οργανισμούς προκειμένου να μην «ξαναζήσει» τον εφιάλτη μιας οικονομικής κρίσης παρόμοιας με αυτή της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμαντέο Αλαταφάζ-Τάρντιο, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, αυτός θα κάνει στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν στο Στρασβούργο, την πρώτη γενικού περιεχομένου εισήγηση του για τα όσα γύρω από αυτό το ζήτημα έχουν ήδη συζητήσει και θα συνεχίσουν να συζητούν η Επιτροπή, η Ευρωπαική Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ)και οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της ευρωζώνης και θα παρουσιάσει και μια σειρά από ιδέες για τις δυνατότητες και προοπτικές σύστασης ενός Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) που θα προλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές κρίσεις στη ζώνη του ευρώ καθώς και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης τους (σ.σ. στους κοινοτικούς κύκλους ονομάζεται ήδη «ταμείο διάσωσης» των οικονομιών των κρατών της ευρωζώνης).

Ο κ. Ρεν θα αναπτύξει επίσης στους ομολόγους του μια σειρά από ιδέες-προτάσεις που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του που στοχεύουν στην ενίσχυση του συντονισμού της λειτουργίας των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης καθώς και στην παρακολούθηση τους.

Ο κ. Ρεν είναι διατεθειμένος, με τη στήριξη φυσικά και των χωρών-μελών της ευρωζώνης, να υποβάλει τη πρόταση για τη σύσταση ενός μηχανισμού-οργανισμού αμοιβαίας στήριξης των οικονομιών τους που απειλούνται από μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων και έχουν ανάγκη βοήθειας. Αφορμή όλων αυτών των διεργασιών είναι η ελληνική κρίση που βρήκε την Ένωση απροετοίμαστη και στόχος αυτή η τόσο επικίνδυνη για τα οικονομικά της Κοινότητας κατάσταση να μην ξαναεπαναληφθεί στο μέλλον.

Υπάρχει μια πραγματική επιθυμία για την θέσπιση μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος,του ευρώ, εξήγησε ο κ. Αλταφάζ-Τάρντιο.

Δεν θέλησε όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το αν αυτός ο ευρωπαικός μηχανισμός ?οργανισμός θα έχει τις ίδιες, ανάλογες η πιο διευρυμένες αρμοδιότητες από το ΔΝΤ καθώς και αν θα διαθέτει δικό του προυπολογισμό και προσωπικό, τέλος δε αν θα καλύπτει και τις εκτός ευρωζώνης κοινοτικές χώρες.

Αυτό πάντως που άφησε να εννοηθεί είναι ότι η παροχή βοήθειας και στήριξης (σ.σ. μηχανισμός οικονομικής αλληλοβοήθειας ) σε μια χώρα της ευρωζώνης που η οικονομία της απειλείται, θα πρέπει, να για δοθεί, να δεχθεί αυτή η χώρα τους όρους και τις οδηγίες του νέου οργανισμού (ΕΝΤ) για σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της και για δραστικές οικονομίες και περικοπές των δαπανών της, να είναι σαφώς το ίδιο και περισσότερο αυστηρός από το ΔΝΤ θέλει η Γερμανία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η σύσταση του δεν είναι μια άμεση υπόθεση λίγων ημερών η εβδομάδων, θα πάρει κάποιο χρόνο, πράγμα που σημαίνει-εξήγησε- ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει ν αντιμετωπίζεται με τους ισχύοντες σήμερα μηχανισμούς και μέσα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της.

Ο κ. Αλαταφάζ- Τάρντιο έθεσε ως χρονικό όριο της σύστασης αυτού του μηχανισμού το τέλος της τρέχουσας Ισπανικής προεδρίας δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και με πιθανή αναγγελία της σχετικής απόφασης του ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής στις 17-18 Ιουνίου αφού προηγουμένως οι ΥΠΟΙΚ της Ένωσης θα το συζητήσουν στο άτυπη διήμερη σύνοδο τους στην Μαδρίτη στις 17-18 Απριλίου και στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ στις 17-18 Μαίου η (και) 7-8 Ιουνίου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η μέχρι χθες διστακτική Γερμανία έχει αρχίσει να αλλάζει σ' αυτό το θέμα θυμίζοντας τη συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Κυριακή, σύμφωνα με τον οποίο» για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη έχουμε ανάγκη ενός θεσμικού οργάνου-οργανισμού που να διαθέτει την πείρα του ΔΝΤ καθώς και ανάλογες εξουσίες παρέμβασης» με την επιβολή ύστερα από επιθυμία των Γερμανών, των ίδιων «σκληρών» δημοσιονομικών κ.λ.π., μέτρων στις χώρες που προστρέχουν για βοήθεια σ αυτό.

Ο κ. Σόιμπλε προφανώς δεν επιθυμεί να βρεθεί κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης σε θέση ανάλογη με αυτή της Ελλάδας και να προστρέξει ελλείψει δυνατότητας υποστήριξης της από την Ένωση, στο ΔΝΤ, κάτι που θα μείωνε την διεθνή αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ και του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος, έλεγαν τη Δευτέρα καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.

Πάντως, δεν πρέπει ν' αποκλείεται η από κοινού υποβολή μιας συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης γι' αυτό το ΕΝΤ από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έλεγαν οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είχαν προτείνει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που να το διαχειρίζεται η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή η Κομισιόν.

Είναι άγνωστο πάντως αν αυτή η πρόταση θα συνοδεύεται και από μια άλλη που υποστηρίζει ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, για τη σύσταση ενός ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης που θα αξιολογεί την ποιότητα των ομολόγων που προτίθενται να εκδώσουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης αποφεύγοντας έτσι τους τρεις αγγλοσαξωνικούς οίκους αξιολόγησης που ασκούν το μονοπώλιο σ αυτόν τον τομέα, σ ολόκληρο τον κόσμο.

Το νομικό υπόβαθρο για το ΕΝΤ

Μέχρι πρότινος πολλοί ήσαν εκείνοι που χαρακτήριζαν την διαδικασία σύστασης ενός τέτοιου οργανισμού σαν ένα «νομικό και πολιτικό ναρκοπέδιο». Τη Δευτέρα, πάντως, τα πράγματα ήσαν σαφέστερα διότι η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει βρει τη νομική βάση για ένα τέτοιο εγχείρημα που δεν θα απαιτήσει καμία αλλαγή της συνθήκης ούτε θα προκαλέσει ενστάσεις νομικού η άλλου τύπου από κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία που ενδεχομένως θέλουν να μείνουν προσκολλημένες στο υφιστάμενο σήμερα καθεστώς που επικεντρώνεται επάνω στο ΔΝΤ.

Και αυτή η νομική βάση έλεγαν κύκλοι των υπηρεσιών του επιτρόπου Όλι Ρεν είναι το άρθρο 136 της συνθήκης της Λισαβόνας σύμφωνα με το οποίο:

  • «προκειμένου να συμβάλει στην καλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των Συνθηκών... το Συμβούλιο θεσπίζει... μέτρα για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ προκειμένου: α) να ενισχυθεί ο συντονισμός και η εποπτεία της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας β) να χαράσσονται, ως προς τα εν λόγω κράτη, προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής, μεριμνώντας ώστε να είναι συμβατοί με τους καθοριζόμενους για το σύνολο της Ένωσης, και να διασφαλίζεται η εποπτεία τους.
  •  

  • Για τα μέτρα της παραγράφου «1» δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ...».

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4900&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote