Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Χ. Κλίντον: Στηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα
Χ. Κλίντον: Στηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
09.03.10

Η συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις κοινές του δηλώσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους στην Ουάσιγνκτον.

 

 

 

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, συγχαίρουμε την κυβέρνηση για τα γρήγορα βήματα για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει δεδομένης της κατάστασης που κληρονόμησε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naftemporiki

 

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ένα θέμα που χωρίζει τις δύο χώρες είναι το Κυπριακό. Αφού υπενθύμισε ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου - κράτους μέλους της Ε.Ε. όπως υπογράμμισε- τελεί υπό κατοχή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού». Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια, και στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού μέσω των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κοινοτικο κεκτημένο.

 

«Πιστεύω ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα βρούμε ένα συμβολισμό της προσέγγισής μας που έχει αρχίσει πριν από μερικά χρόνια ... Να μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού ώστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλοί εταίροι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

 

Τέλος, στην αναφορά του στις ελληνοτουρικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές, σημειώνοντας πως η ΑΘήνα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προπτική της Τουρκίας αλλά, όπως επεσήμανε, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε στο δρόμο αυτό.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι Ελληνες γνωρίζουν ότι καλούμαστε να αλλάξουμε τη χώρα μας, να κάνουμε βαθιές τομές» και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες με εξέλεξαν να κάνω τις βαθιές αυτές τομές».

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για να διασφαλίσουμε, όπως είπε, ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν επ ωφελεία των πολιτών.

 

Ευχαριστώντας την κ. Κλίντον για τα θερμά της λόγια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ έκανε λόγο για πρακτικές που δεν βοηθούν τις χώρες που κάνουν τα σωστά βήματα, λόγω της κερδοσκοπίας.

 

«Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος και έμπιστος εταίρος και ξέρω πως ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό», κατέληξε η κ. Κλίντον.

 

Εξάλλου, στην αναφορά της στο Κυπριακό, η κ. Κλίντον επανέλαβε την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Συγχαίρω», είπε, «και τους δύο Κύπριους ηγέτες που δουλεύουν σκληρά στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος και για την πρόοδο που έχουν κάνει».

 

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, η κ. Κλίντον σημείωσε πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με στρατηγικό ρόλο, ένας απαραίτητος σύμμαχος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

 

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα υπερπολύτιμο σύμμαχο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως Ελλάδα και ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είσαι στόχος τρομοκρατών.

 

«Εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων… Εχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και μία εξ αυτών είναι η οικονομική πρόκληση», σημείωσε η κ. Κλίντον.

 

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για ό,τι κάνει στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στα βήματα που κάνει η Ελλάδα.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4898&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote