Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα μέτρα, ο «φταίχτης» και οι φόβοι
Τα μέτρα, ο «φταίχτης» και οι φόβοι Εκτύπωση E-mail
08.03.10

Στις κυβερνήσεις Καραμανλή επιρρίπτουν το λεόντειο μερίδιο της ευθύνης για τον δημοσιονομικό μας εκτροχιασμό οι Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στιον κυριακάτικο Τύπο.

Οι πολίτες  θεωρούν αναγκαία πλην άδικα τα μέτρα και θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών.  Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανοχής ή στήριξης της κυβέρνησης ενώ ποικίλλει ο βαθμός αποδοχής των μέτρων.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue, για λογαριασμό της «Καθημερινής», προκύπτει ότι ένας στους τρεις πολίτες (ποσοστό 32%) θεωρεί τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας (Κων/νου Καραμανλή, Κων/νου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή) ως συλλήβδην υπεύθυνες για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έναντι ποσοστού 27% που θεωρεί ως κυρίως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη). Ποσοστό 36% των ερωτηθέντων θεωρεί πάντως ότι όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη.

 

Καλούμενοι να αποδώσουν ευθύνες σε συγκεκριμένες κυβερνητικές περιόδους, οι πολίτες αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις 2004 - 2009 ως τις πλέον υπεύθυνες (28%) ενώ ένα 14% θεωρεί την οκταετία του Ανδρέα Παπανδρέου ως την πηγή του δημοσιονομικού κακού. Η πολύ πιο πρόσφατη 8ετία του Κώστα Σημίτη επιτιμάται για τα δημοσιονομικά της πεπραγμένα από το 12% των πολιτών.

 

Στην ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτονται σημαντικές διαβαθμίσεις ως προς την αποδοχή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Ετσι, ενώ η επιβολή του φόρου πολυτελείας και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα συγκεντρώνουν υψηλή αποδοχή, (82% και 65% αντιστοίχως) η αύξηση του ΦΠΑ και πολύ περισσότερο οι περικοπές στους μισθούς και τα δώρα στο Δημόσιο, το πάγωμα των συντάξεων και οι αυξήσεις στα καύσιμα αποδοκιμάζονται από τους πολίτες με ποσοστά άνω ή περί το 70%.

Αγανάκτηση και φόβοι για κοινωνική έκρηξη

 

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αγανακτούν «συχνά» για την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ έξ ιστους δέκα θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής στη χώρα μας.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταρίας Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Το 86,9% της κοινής γνώμης  θεωρεί ως πολύ ή αρκετά πιιθανό το ενδεχόμενο η παρούσα κατάσταση να οδηγήσει φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης.

 

Δραχμή: Μας λείπει, αλλά ως εκεί

 

 

Και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, οι πολίτες επιρρίπτουν το λεόντειο μερίδιο ευθύνης για την κρίση στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (38,5%)  οι οποίες ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις Σημίτη (24.1%) και Ανδρέα Παπανδρέου (23.4%).

 

 

Οι Ελληνες πάντως απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αφού στην ερώτηση για τη στάση τους σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα για έξοδο από την ευρωζώνη απαντούν ότι θα ψήφιζαν «κατά» σε ποσοστό 63,1 %

 

 

Επιφυλακτικότητα για τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις

 

 

Επιπλέον το 37,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι επιπτώσεις και η διάρκεια της κρίσης θα διαρκέσουν 3 έως 4 χρόνια ενώ το 84,5% των πολιτών δεν θεωρεί, γενικώς, ικανοποιητική την στήριξη που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, εύρημα της δημοσκόπησης σύμφωνα με το οποίο το 48,4% των πολιτών αντιμετωπίζει «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» τις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα της χώρας

 

 

 

Γιώργο άργησες...

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί ισχυρή δυναμική στην κοινή γνώμη αφού το 51,5% των πολιτών δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται από «αρκετά» έως «πολύ» στην προσπάθειά του να βγάλει τη χώρα από την οικονοική κρίση.

Σε άλλη δηmοσκόπηση (Pulse) που δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να προηγείται με 12 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο στη δημοσκόπηση της Πθλσε ένα 46% των πολιτών καταλογίζει στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αργοπορία στη λήψη των μέτρων,  η οποία επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση.

 

Στο ίδιο επίπεδο με αυτό των εκλογικών της επιδόσεων εντοπίζει τα ποσοστά της κυβέρνησης και η δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα καθώς το 41% των πολιτών διατηρούν την ίδια καλή ή και καλύτερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

 

Ωστόσο το 86,2% των πολιτών χαρακτηρίζει άδικα τα μέτρα αν και αναγνωρίζει σε ποσοστό 42,7% ότι η λήψη τους ήταν αναγκαία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4896&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote