Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γαλλική στήριξη στην Ελλάδα
Γαλλική στήριξη στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
08.03.10

Έτοιμο να στηρίξει εμπράκτως την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, είναι το Παρίσι σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντηση που είχαν, οι δύο άντρες συμφώνησαν στην εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης, ενώ έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας κατά των κερδοσκόπων.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι μίλησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα την Κυριακή και υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, αλλά και το Eurogroup, είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελληνικούς δημοσιονομικούς θεσμούς.

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, η Ελλάδα έκανε και με το παραπάνω το καθήκον της σύντομα θα αναλάβουμε συντονισμένη δράση για την Ελλάδα» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως η χώρα μας δεν χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση.

«Η Ευρωζώνη πρέπει πάντα να είναι δίπλα πάντα σε μια χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτε» σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.

Για τη λύση του ΔΝΤ έδειξε και πάλι την αντίθεσή του, σχολιάζοντας ότι μπορεί να βοηθήσει τεχνικά, αλλά πρόσθεσε ότι παλεύει για να υπεραμυνθεί της συνοχής της Ευρωζώνης. "Είναι θέμα λογικής συνέπειας» πρόσθεσε.

«Είναι προς το συμφέρον μας να κατεβάσουμε την απόκλιση των spreads μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος εξάλλου σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα παρατήρησε ότι πρέπει «να αγνοήσουμε τις προκλητικές δηλώσεις, δεν πρόκειται για θέσεις της Γερμανίας».

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να κάνουμε ξανά ισχυρή την Ελλάδα. Είναι θετικό που η Γαλλία αναγνωρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ τον γαλλικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει. Η Γαλλία στηρίζει με κάθε τρόπο το ευρώ»

«Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε από κερδοσκόπους δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Αφορά το ίδιο το ευρώ. Ελπίζω η κρίση που πέρασε η Ελλάδα να είναι η αφορμή για μια πιο ενωμένη συστηματικά ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία. Συμφωνήσαμε σε κοινή δράση με Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε επιπρόσθετα μέτρα από αυτά που είχαν ζητηθεί από την ΕΕ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, στόχος η Ελλάδα να δανείζεται με παρόμοιο επιτόκιο με πολλές άλλες χώρες. Αν υπάρχει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρότι έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα ΘΑ χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει μηχανισμούς ανάλογους του ΔΝΤ θα είναι θετικό αν δημιουργήσει. Όμως εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω ότι διαμορφώνεται η πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα δανειοδότησης της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν ζητούμε χρήματα, θέλουμε ανάλογους όρους δανεισμού με των υπολοίπων χωρών, δεν μπορούμε να πληρώνουμε για 5 δις. ευρώ δάνεια 700 εκατ. ευρώ διαφορά» ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «τα μέτρα που λάβαμε ήταν έκτακτα, δεν ήταν για κανέναν ευχάριστα, δείχνουν όμως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού… Θα ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση».

Επόμενος σταθμός: ΗΠΑ

Το μήνυμα Ελλάδας - Γαλλίας - Γερμανίας, αλλά και του προέδρου της Ευρωζώνης, για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων κρατά στις «αποσκευές» του για το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο και τις δηλώσεις που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο, είχε συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και συζητά σε αυτό το επίπεδο και να μετέχει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Και από τον κ. Ομπάμα, όπως είπε, θα ζητηθεί η στήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Υπέρ του «ΕΝΤ» και η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, δηλώνει ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

"Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της ευρωζώνης", σημειώνει στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει "να συνδέονται με αυστηρούς όρους" δηλώνει ο κοινοτικός επίτροπος.

skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4895&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 08.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων