Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρηνικά με εγγύηση Ομπάμα
Πυρηνικά με εγγύηση Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
08.03.10

Επρεπε να περάσουν 31 χρόνια από το ατύχημα στο Three Mile Island, στην Πενσιλβάνια, όταν κυριολεκτικά έλιωσε ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, για να δοθεί το πράσινο φως από αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να κατασκευαστούν νέα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και είναι μάλλον παράδοξο να είναι ο Μπαράκ Ομπάμα -ο πιο «πράσινος» αμερικανός πρόεδρος- αυτός που προωθεί το πιο φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών.

Πρώην «πράσινος»

Ο Ομπάμα, από σταυροφόρος της πράσινης ανάπτυξης, μεταβάλλεται σε προστάτη του λόμπι των πυρηνικών. Ηδη, ο πρόεδρος υπέγραψε την πρώτη εγγύηση πιστώσεων ύψους οκτώ δισ. δολαρίων για την κατασκευή δυό μονάδων στην πολιτεία της Τζόρτζια και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι μονάδες θα είναι πολύ ασφαλείς και ότι θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται σε λειτουργία 104 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 31 πολιτείες και παράγουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Τώρα, με πρόσχημα (;) την απεξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο Ομπάμα διατυπώνει ένα ευρύτατο πρόγραμμα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών χωρίς ποτέ να αναφέρεται -πέραν των κινδύνων για ατύχημα- στο τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος διάθεσης των αποβλήτων και απορρύπανσης του χώρου μετά τη λήξη της ζωής του αντιδραστήρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε νέα παροχή πιστώσεων και εγγυήσεων ύψους 54 δισ. δολαρίων προς την αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, πρωτοβουλία που ούτε ο αλήστου μνήμης πρόεδρος του λόμπι της ενέργειας Τζοτζ Μπους δεν είχε τολμήσει. Είναι δε παράδοξο, σε εποχή κρίσης, να δίνονται κρατικές εγγυήσεις σε έναν τομέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με βεβαρημένο παρελθόν, καθώς η πυρηνική βιομηχανία δεν επιστρέφει σχεδόν ποτέ πάνω από τα μισά χρήματα που δανείζεται, επικαλούμενη κάθε φορά κάποιον έκτακτο παράγοντα.

Αυτή η ιδιαίτερη σχέση του Ομπάμα με την πυρηνική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ούτε τυχαία ούτε και αθώα. Τα συμβόλαια θα τα διεκδικήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η Exelon Corporation, ένας κολοσσός με έδρα το Σικάγο, εκλογική περιφέρεια του Ομπάμα και έδρα των περισσότερων στενών του συνεργατών στον Λευκό Οίκο, όπως ο επιτελάρχης του Ραμ Εμανουέλ και ο πολιτικός του σύμβουλος Ντέιβιντ Αξελροντ, που συμπτωματικά είναι θιασώτες της πυρηνικής στροφής του προέδρου.

Με τις ευλογίες του

Ο Αξελροντ υπήρξε και σύμβουλος της Exelon, ενώ η εταιρεία περιλαμβάνεται στους μεγάλους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου. Ηδη, ανεξάρτητα ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι του Ομπάμα κάνουν λόγο για την «πυρηνική μαφία» του Σικάγου. Σοκαρισμένοι εμφανίζονται από τις αποκαλύψεις όλοι οι «πράσινοι» Αμερικανοί που πίστεψαν στον Ομπάμα, ιδίως αυτοί που καυτηρίαζαν την απαράδεκτη περιβαλλοντική πολιτική του πετρελαιά Τζορτζ Μπους, προβάλλοντας τον Ομπάμα ως τον «πράσινο» πρόεδρο.

Κι όμως, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να δίνει όχι μόνο την ευλογία του, αλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις προκειμένου να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια επενδυτικά σχέδια για κατασκευή 26 νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το καυτό πρόβλημα της διάθεσης και αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει ως πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες που αδυνατούν να βρουν λύση για τους εν λειτουργία πυρηνικούς σταθμούς.

Πάνω από 2.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο από τα υπάρχοντα εργοστάσια και αποθηκεύονται σε 100 τοποθεσίες στις ΗΠΑ, ενώ το σύνολο των αποβλήτων έχει φτάσει στους 70.000 τόνους. Οι περισσότερες τοποθεσίες θεωρούνται κορεσμένες και διεξάγεται μεγάλος δημόσιος διάλογος στις ΗΠΑ για πιθανούς νέους χώρους αποθήκευσης, που όμως προσκρούουν στην αντίθεση των τοπικών αρχών και φυσικά των κατοίκων.

Αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια τα υπάρχοντα απόβλητα, πώς θα προσθέσουν χιλιάδες τόνους που θα παράγονται από τα νέα υπό κατασκευή εργοστάσια;

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4893&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote