Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Φυτοφάρμακα απειλούν τη Βεργίνα
Φυτοφάρμακα απειλούν τη Βεργίνα Εκτύπωση E-mail
04.03.10

Μάχη με τον χρόνο, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και έναν νέο ύπουλο εχθρό καλούνται να δώσουν οι πλούσιοι σε τοιχογραφίες επιβλητικοί βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας. Ο άγνωστος μέχρι πρόσφατα εχθρός είναι τα φυτοφάρμακα, που περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και λόγω της υγρασίας αλλοιώνουν τις τοιχογραφίες στους τοίχους των τάφων.

Γι΄ αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να απλώσει ασπίδα προστασίας σε τέσσερις από αυτούς- του Φιλίππου, του Πρίγκιπα, της Περσεφόνης και του Ρωμαίου- εφόσον βρεθεί σχετικό κονδύλι από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ).

«Η κατάσταση των τάφων είναι προβληματική», παραδέχτηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης συντήρησης αρχαίων και νεώτερων μνημείων Νίκος Μίνως.

Στον πλέον διάσημο των τάφων- του Φιλίππου Β΄ που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος το 1977- η πρόσοψη με τις ζωγραφισμένες σκηνές κυνηγιού λιονταριών, αρκούδων, αντιλοπών και κάπρων σε ένα δάσος, που είναι ορατή στο κοινό, διατηρείται σε καλή κατάσταση, καθώς αμέσως μετά την αποκάλυψή του έγιναν οι σχετικές στερεώσεις. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το εσωτερικό του μνημείου. Στον προθάλαμο έχουν εντοπιστεί ρωγμές, αποκολλήσεις και άλατα στις τοιχογραφίες, όπως και στο εσωτερικό όπου τα επιχρίσματα τοποθετήθηκαν πρόχειρα λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Φιλίππου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους άλλους δύο τάφους που καλύπτονταν κάτω από τη Μεγάλη Τούμπα: στον τάφο της Περσεφόνης έχουν διαπιστωθεί ρωγμές ιδίως στη μορφή της θεάς Δήμητρας και μικρές αλλοιώσεις στα χρώματα, ενώ και στον λιτό τάφο του Πρίγκιπα παρατηρούνται αποκολλήσεις και μικρορωγμές και οι επεμβάσεις θα έχουν στόχο κυρίως το εσωτερικό των μνημείων.

Πιο ριζικές θα είναι οι επεμβάσεις στον τάφο του Ρωμαίου, του πρώτου τάφου που αποκαλύφθηκε στη Βεργίνα το 1938 και του δεύτερου σε μήκος (μετά του Φιλίππου), ο οποίος προγραμματίζεται να γίνει επισκέψιμος για το κοινό. Προβληματική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο με την ιωνικού ρυθμού πρόσοψη, που μεγάλο μέρος της ζωγραφικής του διακόσμησης και των κονιαμάτων της πρόσοψής του απολεπίζεται.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4886&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote