Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αναζητώντας το συνολικό χρέος των ΗΠΑ
Αναζητώντας το συνολικό χρέος των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
03.03.10

Το αμερικανικό χρέος αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 13 τρισ. δολάρια και εν συνεχεία στα 22 τρισ. δολάρια έως το 2020 και αυτό είναι μόνο το χρέος που υπολογίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτό ωστόσο που δεν συνυπολογίζεται είναι κάποιες πιθανές «βόμβες» χρέους που δεν συμπεριλαμβάνονται στην πιο πρόσφατη ανάλυση για τον προϋπολογισμό. Οταν κάποιος μιλά για το αμερικανικό χρέος, αναφέρεται ουσιαστικά σε δύο νούμερα, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του CNNMoney.com.

 
Το πρώτο είναι το χρέος του δημοσίου. Πρόκειται δηλ. για τα χρήματα που οφείλονται σε όλους όσοι έχουν αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα, κυρίως πρόκειται για μεγάλα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και ξένες κυβερνήσεις. Το χρέος του δημοσίου υπολογίζεται σήμερα στα 8 τρισ. δολάρια και αυξάνεται συνεχώς.
 
Το δεύτερο είναι τα χρήματα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει σε διάφορα κρατικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα έσοδα που συγκέντρωσε για αυτά τα προγράμματα για να καλύψει άλλες υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα σήμερα το χρέος της στο συγκεκριμένο τομέα να προσεγγίζει τα 5 τρισ. δολάρια.
 
Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω νούμερα, μπορεί κάποιος να βρει το συνολικό χρέος των ΗΠΑ. Πολλοί όμως είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν είναι μόνο αυτό. Για παράδειγμα, οι ζημίες από τις Fannie Mae και Freddie Mac θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την προοπτική του χρέους. Πρόκειται για δύο κολοσσούς στο χώρο αναχρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κρατικό έλεγχο.
 
Η αρμόδια υπηρεσία του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό συμπεριέλαβε μόνο κάποιο δυνητικό κόστος επειδή το μέλλον των δύο «γιγάντων» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Κατά συνέπεια, δεν έχει διευκρινιστεί το συνολικό βάρος των δύο εταιρειών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνολικές ζημίες από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που φέρουν την εγγύηση των εταιρειών θα μπορούσαν να φθάσουν τα 448 δισ. δολάρια, ενώ η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό υπολογίζει το καθαρό κόστος για την κυβέρνηση γύρω στα 370 δισ. δολάρια έως το 2020.
 
Επιπλέον, δεν είναι γνωστό το ακριβές χρέος της κυβέρνησης στα προγράμματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Ιατρικής Περίθαλψης, ούτε και το πραγματικό κόστος των φοροαπαλλαγών, ούτε και το μακροπρόθεσμο κόστος κάποιων νέων κανονισμών.
 

NAYTEMPORIKH

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4880&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote