Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οδύνη και οργή -63 νεκροί Εκτύπωση E-mail
27.08.07
To πρώτο σοκ από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα διαδέχεται πλέον  η οργή των πολιτών από την εμφανή αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να συντονιστεί.

 Η Ελλάδα, στίς πιο φονικές πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί από το 1871 παγκοσμίως, θρηνεί 63 νεκρούς, μέχρι στιγμής. 

 Δεκάδες χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες, εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, εκατοντάδες  χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν καεί, ενώ έχει αποδεκατιστεί ο ζωικός πληθυσμός κτηνοτροφικών μονάδων.

 Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις δωδεκάμισυ θα πάει στο προεδρικό μέγαρο για να δει τον Κάρολο Παπούλια μετέβη στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. 

Τα 28 ενεργά μέτωπα που κατακαίουν σήμερα για 4η ημέρα τη χώρα, βρίσκονται κυρίως σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Εύβοια και Κεφαλονιά.Εξι χωριά καίγονται τώρα στα Κρέσταινα Ηλείας- εκκενώνονται οικισμοί δήλωσε  στον flash 96 η αντιδήμαρχος Σκυλούντος. 

 Αναζοπύρωση στα Στύρα Ευβοίας και στο Μάτεσι κοντά στην Ανδρίτσαινα.       Όπως ανακοίνωσε το πρωί το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής από χθες στις 6 τα ξημερώματα έως σήμερα στις 6 ξέσπασαν 89 πυρκαγιές.

 Αυτή την ώρα επιχειρούν 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα με 780 έλληνες πυροσβέστες και δεκάδες ξένους πυροσβέστες.  Για «ασύμμετρη απειλή» μιλά η κυβέρνηση, έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση παριστάνει το θύμα με δήθεν συνομωσίες υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση τρομοκρατεί με τα περί απειλής αναφέρει το ΚΚΕ. Μόνη προφανής ασυμμετρία η κυβερνητική ανικανότητα σημειώνει ο Συνασπισμός.

 Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τραγελαφική εικόνα του λεγόμενου κυβερνητικού συντονισμού περιέγραψε στον flash 96 ο δήμαρχος Ζαχάρως τονίζοντας ότι αγνόησαν ρητή εντολή του πρωθυπουργού οι παρευρισκόμενοι επιτελείς της πυροσβεστικής σε σύσκεψη για τη σωτηρία του δάσους του Καϊάφα. Παγκόσμια συγκίνηση για την καταστροφή στην αρχαία Ολυμπία.

Κάηκε ολοσχερώς το Κρόνιον ʼΑλσος, ενώ σώθηκαν την τελευταία στιγμή οι εγκαταστάσεις και το Μουσείο.  Ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού καταγγέλλουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς.

Αρνήθηκε τον όρο καταστροφή του Κρονίου  Αλσους - για απώλεια που αναπληρώνεται - μίλησε χαρακτηριστικά στον flash 96 ο γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος απέφυγε να εκτιμήσει αν η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν καθυστερημένη.

 Ο κ. Ζαχόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις για ανυπαρξία συντονισμού ΄σημειώνοντας ότι αυτό είναι έργο της πυροσβεστικής.Ωστόσο σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται σαφώς ότι ο κ. Βουλγαράκης πήγε για να …συντονίσει τις προσπάθειες κατάσβεσης...

.Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό σαφώς δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του συντονιστικού πυροσβεστικού οργάνου.

Στην Ηλεία και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποιησή του γιατί σώθηκε η Ολυμπία. Στην Αρχαία Ολυμπία μετέβη τα μεσάνυχτα της Κυριακής  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

 Οκτώ άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού σε Ελευσίνα, Αρκαδία, Εύβοια και Σαλαμίνα. Δεκάδες οι προσαγωγές υπόπτων.  Ανυπολόγιστες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Πελοπόννησο.

Αξιοσημείωτο είναι πως προβλέπεται από τη συνθήκη της ευρωπαική ένωσης μίνι κοινωνικό πλαίσιο στήριξης για χώρα μέλος κατ εξαίρεση σε περίπτωση πρωτοφανούς καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. 

 Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν  και εκπρόσωποι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία με ομάδες της, με ομάδες των ΕΚΑΜ αλλά και κλιμάκια της ΕΥΠ μετέχουν τόσο σε προληπτικό στάδιο όσο στην αναζήτηση των αιτιών των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα δεδομένα από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει την εκτόξευση φωτοβολίδας στον Υμηττό. Δόθηκαν οδηγίες για εντατικές περιπολίες σε όλους τους πιθανούς χώρους των πυρκαγιών και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους γύρω από την Αττική.

 Οπως έγινε γνωστό, με τη διαδικασία του αυτοφώρου παραπέμπονται για εμπρησμό από αμέλεια τέσσερα άτομα για την εστία στη Μεσοράχη Ευβοίας. Τη φωτιά προκάλεσε σπινθήρας από τροχό κοπής μετάλλων σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

 Παραπέμφθηκαν η ιδιοκτήτρια της οικοδομής, ο υπεύθυνος εργασιών και δύο εργάτες. Εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίσθηκε στον δασώδη χώρο κοντά στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολική Μεσογείου, στην Αγία Παρασκευή. Αμέσως μετά την έκρηξη και την εκδήλωση της πρώτης εστίας, έσπευσαν άνδρες της Διοίκησης και υδροφόρες του δήμου.

Από το σημείο, όπου βρέθηκε ο μηχανισμός, εθεάθησαν να φεύγουν δύο ύποπτοι επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτες.  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ) προβλέπεται τη Δευτέρα για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών ? Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου(συμπεριλαμβανομένης της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Λασιθίου. Σε πολιτικό επίπεδοΗ κυβέρνηση προχώρησε στην επικήρυξη των εμπρηστών, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, για το ποσό των 100.000 έως 1.000.000 ευρώ αναλόγως με τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς.

Προβλέπεται η προστασία του απορρήτου για όσους προβούν σε καταγγελία. Το πρωί της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε ότι  προέχει να σβήσουν οι πυρκαγιές. Ανέφερε ότι συζητήθηκαν μέτρα της επόμενης ημέρας.

 Σε ερώτηση για το ποιό είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση ενόψει και των εκλογών, απάντησε: Να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να το κερδίσει και θα το κερδίσει. Βεβαίως, σημείωσε, μέσα σε μια τέτοια θεομηνία θα υπάρξουν όπως είναι φυσικό και παράπονα.

Οσο για το πολιτικό στοίχημα, ανέφερε ο υπουργός, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου. Σε ερώτηση για την κριτική του Γ. Παπανδρέου, παρατήρησε ότι το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν είναι ώρα για κριτική αλλά αναίρεσε την αρχική του δήλωση μέσα σε πέντε ώρες. 

Το απόγευμα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες πυρόσβεσης που εκτελούνται υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στόχος της πολιτείας είναι να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν οικισμοί και ο δασικός πλούτος, σημειώθηκε στη σύσκεψη.

  Β. Πολύδωρας: Ασύμμετρη απειλή, στηρίζει Κόη «Κάποιοι θέλουν αποσταθεροποίηση, κάποιοι θέλουν χάος, κάποιοι χαίρονται από μακριά ή από κοντά.

Ας είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, μια αγκαλιά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, για να πολεμήσουμε και να βγούμε νικητές». Με αυτά τα λόγια ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκλεισε την ομιλία του προς τα μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως.

 flash

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=488&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 27.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote