Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Μεγάλη ευκαιρία. Δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής"
"Μεγάλη ευκαιρία. Δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής" Εκτύπωση E-mail
03.03.10

"Ο στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς συνολικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την επίτευξη αυτού του στόχου, και κανείς δεν θα πρέπει ή μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια της Τουρκίας".

Ως προς τη βάση λύσης έδωσε έμφαση στην κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου για μια νέα εταιρική σχέση στο νησί. "Το πλαίσιο αυτού του συνεταιρισμού θα είναι μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια διεθνή προσωπικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ε/κ συνιστών κράτος". Η λύση, είπε, θα είναι "ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος, στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας". Ο Ερντογάν επέμενε πολύ στην πολιτική ισότητα και το πνεύμα των δηλώσεών του ήταν πως αυτό ικανοποιεί την τουρκική πλευρά και δεν επιζητεί κάτι περισσότερο. "Όταν είμαστε πραγματικά ειλικρινείς, το μόνο που λέμε είναι το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει, ισότιμη βάση, αυτό είναι, το λέμε" και ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικούν αριθμητική ισότητα.

 
 
"Δεν μιλάμε για ίσο αριθμό υπουργών, ο αριθμός των υπουργών της ε/κ πλευράς θα είναι μεγαλύτερος. Μιλάμε, λοιπόν, για δύο συνιστώντα κράτη, που είναι φυσικό, μιλάμε για μια ομοσπονδιακή δομή, η οποία είναι πολύ αναμενόμενη, λόγω πληθυσμού, υπάρχουν περισσότεροι Ε/Κ στο νησί, αυτές λοιπόν είναι οι πραγματικότητες. Όσον αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων, έχουμε μιλήσει γι' αυτό πριν. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, έχουμε πει και παλαιότερα ότι τα στρατεύματα μπορούν να αποσυρθούν. Αλλά αν ο κόσμος μάς πει ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν τώρα, τότε βεβαίως, σταματάμε".
 
 
Αναφερόμενος στις φοβίες των Ελληνοκυπρίων ότι η Τουρκία δεν θα σεβαστεί και δεν θα εφαρμόσει τη λύση, διαβεβαίωσε "ολόψυχα και με ειλικρίνεια" ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες εικασίες" και είπε:
"Θα σεβαστούμε μια λύση που θα βρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος". Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών είπε ότι "οι συζητήσεις για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα και σε άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Η παρούσα ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί".
Ο Ερντογάν είπε πως θα ήθελε να δει την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορεί να εξευρεθεί μια λύση. "Ο τελικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και πιστεύω πως αν υπάρχει η απαιτούμενη ισχυρή αποφασιστικότητα και θέληση τότε μπορούμε να επιτύχουμε ένα δίκαιο και διαρκές αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο σύντομα".
 
 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμενων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. "Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για υπάρξει αποτέλεσμα είναι αυτή η φόρμουλα. Είμαστε θετικοί, είμαστε εδώ για μια λύση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Πολύς χρόνος έχει χαθεί. Νομίζω ότι είναι κρίμα που έχει χαθεί τόσο πολύς χρόνος".
 
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για μια "μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του προβλήματος" την οποία "η ε/κ κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει" και συμπλήρωσε: "Πραγματικά δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος από αυτό".
Μιλώντας για τις προοπτικές της λύσης είπε πως "εάν η Κύπρος γίνει ένα νησί της ειρήνης και της σταθερότητας, τότε θα έχουμε εκπληρώσει το καθήκον όχι μόνο για το σήμερα, αλλά, επίσης, το καθήκον που έχουμε έναντι των μελλοντικών γενεών".
 
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση πότε θα κλείσει αυτό που ονομάζει παράθυρο ευκαιρίας, είπε: "Είμαι πάρα πολύ υπομονετικός και δεν θα θέλαμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να κλείσει. Αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά πόσο καιρό μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί.
Ο τρόπος που εσείς υπολογίζετε το χρόνο είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Έχω το κομπολόι που μου δώρισε ο κ. Κώστας και γνωρίζω ότι ο αριθμός των χαντρών είναι διαφορετικός, εμάς είναι εικοσιμία (χάντρες), εσάς 33, έτσι μετρώντας την υπομονή με τον αριθμό των χαντρών είναι διαφορετικός, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να μετρούμε ούτως ή άλλως".
 
 
 
 
  
ΠΟΛΙΤΗΣ -
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4879&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote