Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γ. Παπανδρέου: Θυσίες ή χρεοκοπία το δίλημμα για τους Έλληνες
Γ. Παπανδρέου: Θυσίες ή χρεοκοπία το δίλημμα για τους Έλληνες Εκτύπωση E-mail
02.03.10

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, απέναντι στο εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε στήριξη στα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο. «Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε, «ακόμη κι αν ορισμένες αδικούν».

Περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση, προαναγγέλλοντας νέες μισθολογικές περικοπές στον δημόσιο τομέα. "Ζητάμε από τους δημόσιους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα", είπε και υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση φερθεί ανεύθυνα και δεν κάνει ό,τι πρέπει, κινδυνεύει να μην έχει να πληρώσει όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο και τον 4ο μισθό. "Αν η χώρα δεν καταφέρει να δανειστεί με όρους παρόμοιους με εκείνους των άλλων κρατών της Ε.Ε. οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές", πρόσθεσε.

 
 Ο Γ. Παπανδρέου έβαλε στο στόχαστρο τον πλούτο που χτίστηκε μέσα από "πλιάτσικο", όπως είπε, σε μια προσπάθεια να πείσει μισθωτούς και συνταξιούχους ότι δεν θα επωμιστούν μόνοι τους το βάρος της κρίσης. "Δεν θα επιτρέψω όσοι πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του 'κορόιδου'. Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι, απαιτώ όμως να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για όσους πλουτίζουν σε βάρος της χώρας", είπε.
 
Παραδέχτηκε ότι τα νέα μέτρα ενδέχεται να οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κύρια απειλή για την Ελλάδα είναι "κάτι χειρότερο", η αδυναμία δανεισμού και η ασφυξία πληρωμών. Υποστήριξε πως όποιος το θεωρεί μακρινό εφιάλτη δεν έχει αντιληφθεί που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
 
"Δεν μας εμπιστεύονται, δεν θα δανειστούμε από τοκογλύφους"
 
Αιτιολογώντας τα επιπλέον μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα πληρώνει την αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, όμως, αναξιόπιστη και την Κομισιόν, η οποία -όπως είπε- τώρα απολογείται επειδή δεν σταμάτησε τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν μας πιστεύουν, ενώ οι εταίροι μας, τη στήριξη των οποίων χρειαζόμαστε, πρέπει να πείσουν τους δικούς τους πολίτες πως είναι προς το όφελός τους η αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
 
Παρομοίασε την Ελλάδα με έναν επιχειρηματία που σπαταλά τα χρήματα που δανείζεται και τους κερδοσκόπους με τοκογλύφους, στους οποίους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να καταφύγει, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση. Υποστήριξε ότι οι αιτήσεις δαπάνες του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι περίπου τα μισά καλύπτονται μέσω δανεισμού. Έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα για ένα δάνειο 5 δισ. ευρώ πληρώνει 750 εκατ. ευρώ περισσότερους τόκους, σε σχέση με τη Γερμανία.
 
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα αποδώσουν καρπούς, αλλά οι διεθνείς συνθήκες μας έχουν στερήσει την απαραίτητη πίστωση χρόνου.
 
Σκληρή γλώσσα για τη Ν.Δ.
 
Οι αγορές δεν μας δίνουν άλλον χρόνο, τόνισε, επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και προσπάθεια απόκρυφης της αλήθειας από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά και τους πολίτες.
 
Χαρακτήρισε αμετανόητο υπέρμαχο του ψεύδους όποιον αντιτίθεται στη διερεύνηση των ευθυνών, "φωτογραφίζοντας" τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εκτεθεί μέσω της εξέτασης μιας υπόθεσης την οποία γνωρίζουν οι εταίροι μας, αλλά αν προσπαθήσει να αποκρύψει την αλήθεια.
 
 
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την αντιπολίτευση, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ότι φυγομαχεί, επειδή ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.
 
Έστειλε, όμως μήνυμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προλάβει αντιδράσεις. "Θα δώσω όλο μου το 'είναι', μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε μετά την πρώτη θητεία να πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή και βάλαμε τα θεμέλια της Ελλάδας των αξιών", είπε.
 
Ευκαιρία η κρίση
 
 
Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεταπολίτευση βρήκε την Ελλάδα διαιρεμένη. Έγιναν πολλά για να αλλάξει αυτό, είπε, αλλά έγιναν και λάθη και παραλείψεις."Η εξαίρεση έγινε ο κανόνας", τόνισε.
 
Μιλώντας για την παρούσα συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η κρίση θα γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα και να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά, υπογράμμισε.
 

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4876&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote