Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στο κατώφλι της προεδρίας ο Γκιουλ Εκτύπωση E-mail
25.08.07
Σε φάση πολιτικής ύφεσης και κανονικότητας έχει επιτέλους εισέλθει η Τουρκία. Η μείζων πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή τη διαδοχή του προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σέζερ βαίνει ολοταχώς στην ομαλή της επίλυση.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που θριάμβευσε στις εκλογές της 22ας Ιουλίου, θα εκλεγεί στον τρίτο γύρο της διαδικασίας στην Εθνοσυνέλευση. 

Ο τρίτος γύρος, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία της Ολομέλειας, έχει προγραμματισθεί για τις 28 Αυγούστου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στον πρώτο και το δεύτερο γύρο, ως αναμενόταν, με μόνο το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ να εμμένει στην πάγια θέση του της αποχής.

Με το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τρίτης βέβαιο, ο Τύπος ήδη ασχολείται με το εθιμοτυπικό και τους προγραμματισμένους εορτασμούς για την ανάληψη των καθηκόντων από τον Γκιουλ. Μεγάλη νίκη του ΑΚΡ Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία προτάσσοντας δικό του υποψήφιο, τον Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου.

Παρομοίως το Κόμμα της Δημοκρατικής αριστεράς (DSP) του Ζέκι Σέζερ πρότεινε τον Ταϊφούν Ιτσλί.

 Οι Κούρδοι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) έδωσαν λευκή ψήφο, ενώ το CHP μόνο απείχε. Καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν τον Γκιουλ, εκείνος απέτυχε να εκλεγεί στους δύο πρώτους γύρους, όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (367 βουλευτές).

 Συγκέντρωσε 341 ψήφους, όλων των βουλευτών του ΑΚΡ και του ακροδεξιού Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, ηγέτη του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας, αριθμό που εξασφαλίζει την εκλογή του στον τρίτο γύρο. Αν ο Γκιουλ απέτυχε στους δύο πρώτους γύρους, η μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας θεωρείται μεγάλη νίκη τόσο του ΑΚΡ όσο και του κοινοβουλευτισμού. 

Πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Απομακρύνθηκε έτσι κάθε κίνδυνος να ακυρωθεί λόγω έλλειψης της απαρτίας των δύο τρίτων των βουλευτών (367), απαρτίας που το Συνταγματικό δικαστήριο είχε θεωρήσει απαραίτητη για το κύρος της διαδικασίας με αμφιλεγόμενη απόφασή του το Μάιο.

 Με τη συμμετοχή κομμάτων που αντιπροσωπεύουν άνω των δύο τρίτων του εκλογικού σώματος, η διαδικασία και το ήδη βέβαιο αποτέλεσμα της εκλογής Γκιουλ έχουν προσλάβει αυξημένη νομιμοποίηση, τονίζουν αναλυτές. Ο δημοσιογράφος Μεμέτ Αλί Μπιράντ αποδίδει μεγίστη σημασία στο ότι όλα τα κόμματα πλην του CHP συμφώνησαν η εκλογή να πραγματοποιηθεί χωρίς πολιτικές περιπλοκές και σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Πλην του κόμματος του Μπαϊκάλ, η αντιπολίτευση επέλεξε να αποφύγει το μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας και την ένταση που θα επέφερε. Κατά τον Μπιράντ, οι πολιτικές δυνάμεις διεμήνυσαν ότι επιθυμούσαν προεδρική εκλογή στο πλαίσιο των δημοκρατικών κανόνων, χωρίς «εξωτερική» επέμβαση (πχ του στρατού ή της κατ' εντολής αυτού κινούμενης δικαιοσύνης).

 Ο δημοσιογράφος θεώρησε μάλιστα προς όφελος του Γκιουλ ότι οι Κούρδοι του DTP δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους. Εάν μόνο το DTP μεταξύ της αντιπολίτευσης στήριζε τον Γκιουλ και εκλεγόταν, τόσο εκείνος όσο και το ΑΚΡ θα εκτίθεντο στην κριτική των εθνικιστικών κύκλων. 

Μάχη για τη μαντίλα της Χαϊρούνισα Παρά την ομαλότητα της συνταγματικής διαδικασίας, μαίνονται οι διαξιφισμοί μεταξύ των κεμαλιστών και όλων των υπολοίπων ομάδων γύρω από το ζήτημα της μαντίλας που φέρει η μέλλουσα πρώτη κ. Χαϊρούνισα Γκιουλ. Τους τόνους ανέβασε άρθρο του σχολιαστή της κεμαλικής-εθνικιστικής «Χιουριέτ», Μπεκίρ Τζοσκούν.

Ο Τζοσκούν μιλούσε για επερχόμενη αντικατάσταση της κοσμικής Τουρκίας του Ατατούρκ με μια Τουρκία του «ηπίου Ισλάμ», ενώ ισχυρίσθηκε ότι ο Γκιουλ ήταν αυτός που «έσυρε την τουρκική Δημοκρατία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μαντίλα» (στην πραγματικότητα αγωγή είχε ασκήσει η Χαϊρούνισα Γκιουλ, που δεν είχε μπορέσει να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο λόγω της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας). 

Ο Τζοσκούν παραπονείτο ότι «τώρα η μαντίλα θα είναι στην κεφαλή του κράτους», απηχώντας τους φόβους των κεμαλιστών για μια «Δημοκρατία της μαντίλας», όπου σε όλες τις καίριες θέσεις θα βρίσκονται άνδρες με καλυμμένες συζύγους.

 Ο δημοσιογράφος κατέληγε λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τον Γκιουλ ως πρόεδρό του, συνοψίζοντας τη νοοτροπία της κεμαλικής παράταξης. Κυκεώνα αντιδράσεων προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, που απήντησε στον Τζοσκούν ότι ο Γκιουλ θα είναι πρόεδρος «όλων των Τούρκων» και πως όποιος δεν τον αποδέχεται πρέπει να παραιτηθεί της τουρκικής ιθαγένειας.

Πρόκειται για την πολλοστή απρέπεια στην καριέρα του Ερντογάν, γνωστού για το απότομο και αυταρχικό του ύφος. Στο μεταξύ, στον τουρκικό Τύπο εμφανίσθηκαν διαδόσεις ότι γνωστός Αυστριακός σχεδιαστής τουρκικής καταγωγής Ατίλ Κούτογλου θα σχεδιάσει νέο τύπο μαντίλας, πιο αισθησιακό (!) για την Πρώτη Κυρία. 

 

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=487&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote