Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ανείπωτη τραγωδία με 52 νεκρούς από τις πυρκαγιές Εκτύπωση E-mail
25.08.07
Μαύρο Σάββατο ξημέρωσε για τη χώρα μας, η οποία θρηνεί τουλάχιστον 52 νεκρούς στα πύρινα μέτωπα, που συνεχίζουν να  κατακαίνε την Πελοπόννησο.

Η Ηλεία μετρά 39 νεκρούς, ανάμεσά τους μία μάνα με τα τέσσερα παιδιά της, 7 νεκρούς η Αρκαδία και 6 νεκρούς η Λακωνία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα λόγω των ισχυρών ανέμων στις περιοχές αυτές, αλλά και στη Μεσσηνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική.   

Η κάμερα του ALPHA κατέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής σκηνές φρίκης με απανθρακωμένα πτώματα λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω απο το χωριό Αρτέμιδα της Ζαχάρως Ηλείας.

 Εννιά άνθρωποι που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, κείτονταν νεκροί στον δρόμο και μέσα στους ελαιώνες δεξιά και αριστερά αυτού, ανάμεσά τους μια μάνα με τέσσερα παιδιά.

 Προσπάθησαν να σωθούν απο την μανία της φωτιάς, που είχε κυκλώσει το χωριό Αρτέμιδα.

Επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους και αναζήτησαν σωτηρία. Όμως δεν τα κατάφεραν. Τα οχήματά τους συγκρούστηκαν με ένα πυροσβεστικό, που κινούταν εκείνη την ώρα προς το χωριό.

Εκείνοι που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων, έτρεξαν στους γύρω λόφους με επικεφαλής δύο πυροσβέστες και έναν αγροφύλακα.

 Όμως οι φλόγες τους κύκλωσαν και βρήκαν τραγικό θάνατο. Το πρωί του Σαββάτου τα μέλη των σωστικών συνεργείων ρίγησαν στην εικόνα των παιδιών, που η φωτιά τα βρήκε αγκαλιασμένα, περίπου 800 μέτρα από το σημείο του τροχαίου.   

 Ανήμποροι οι κάτοικοι της Ζαχάρως λυγίζουν μπροστά στη βιβλική καταστροφή. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους, ότι μια μικρή φωτιά στη Μάκιστο έγινε όλεθρος για 12 χωριά. Ο κατάλογος των νεκρών είναι μακρύς. Δεν υπάρχει χωριό, που να μην θρηνεί και έναν δικό του άνθρωπο.

Εκτός από τους 9 νεκρούς έξω από το χωριό Αρτέμιδα, στα χωριά του Δήμου Ζαχάρως εντοπίσθηκαν ακόμη το πρωί του Σαββάτου άλλοι 4 νεκροί στην Αρτέμιδα, 12 νεκροί στη Μάκιστο, 2 νεκροί στη Σμέρνα, 2 νεκροί στο Ξηροχώρι, 2 νεκροί στο Λόγγο, 2 νεκροί στο Βρεστό, ένας νεκρός στο Χρυσοχώρι και ένας στη Σκλήβα, ενώ άλλοι 4 νεκροί βρέθηκαν στα περίχωρα της Αμαλιάδας, σε ένα άλλο μέτωπο φωτιάς που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής από το χωριό Γεράκι και απείλησε ακόμη και την πόλη της Αμαλιάδας.   

 Τραγωδία και στα χωριά της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 7 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 μικρά παιδιά. Το χωριό Λεοντάρι ήταν από τα πρώτα που εκκενώθηκαν, όμως 6 άνθρωποι δεν πρόλαβαν και βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στις Βρυσούλες, ένας 55χρονος άνδρας που εγκλωβίστηκε στις φλόγες, δεν άντεξε. Άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Μεγαλόπολης.

Η πυρκαγιά εκτάθηκε σε ένα μέτωπο 30 χλμ., ωστόσο οι πολίτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, δεν ήξεραν ούτε που να κατευθυνθούν, καθώς όπως καταγγέλλουν, κανείς δεν υπήρχε για να τους ενημερώσει αν και ποιοι δρόμοι ήταν ανοιχτοί.

 Ηλικιωμένοι επιβιβαζόταν σε όποιο όχημα έβρισκαν και άλλοι έμεναν στις πλατείες των χωριών, εκεί όπου συγκεντρωνόταν οι κάτοικοι για να αποφύγουν τις φλόγες.   Η φωτιά που ξέσπασε στην Κάτω Ασέα και πήγε προς Μεγαλόπολη, κατέκαψε τις περιοχές γύρω απο τα χωριά Μακρύσι,  Μαλλωτά, Ραψομάτης, Βρυσούλες, Ανεμοδούρι, Ρούτσι, Κοτσιρίδι, Λεοντάρι, Παραδείσια, Ελληνίτσα, Σούλι, Ποταμιά, Χούνταλο, Κομποχώρι και Καμάρα.

 Το νοτιοδυτικό μέρος του Νομού αφανίσθηκε και κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει τις φλόγες, που γινόταν όλο και πιο ισχυρές. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν «μάχη» να απομακρύνουν τις φλόγες από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ η εθνική οδός Τρίπολης-Καλαμάτας παραμένει κλειστή.

Το απόγευμα μάλιστα του Σαββάτου η πύρινη λαίλαπα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τους ισχυρούς ανέμους και εισέβαλε με ταχύτητα στον κάμπο της Μεσσηνίας καίγοντας ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και δασική έκταση, κατευθυνόμενη ανεξέλεγκτα προς την πόλη της Καλαμάτας.    Δραματικές ώρες και για τη Λακωνία, όπου την Παρασκευή εντοπίσθηκαν στην Αρεόπολη 6 νεκροί.

 Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στις θέσεις Γεράκι και Καλλιθέα στον Πάρνωνα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στις θέσεις Αρτεμισία, Πηγές και Αρτεμηρά στον Ταΰγετο. Αλλά και στην Κόρινθο εκκενώθηκαν τρία χωριά στο Καλέντζι, ενώ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο χωριό Λευκάκια στην Αργολίδα.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο Αλιβέρι και τα Στύρα της Εύβοιας. Εκκενώθηκαν ήδη οι κοινότητες Γαβαλά, Βρύσης και Κρεμαστών, ενώ κάτοικοι και κυρίως παραθεριστές εγκαταλείπουν και τις περιφερειακές κοινότητες.

 Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι Στυραίων, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Κονιστρών. Στο Αλιβέρι ένας άνθρωπος φέρεται να έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια μετά την εισπνοή καπνού και ένας άλλος να πνίγηκε στην θάλασσα, όπου έπεσε για να ξεφύγει από τις φλόγες.  

 Ανεξέλεγκτη μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κερατέα και λόγω του ισχυρού ανέμου επεκτάθηκε πολύ γρήγορα προς τον οικισμό του Κουβαρά, απείλησε τις Μονές της Αγίας Σκέπης και του Αγίου Ματθαίου, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο επεκτάθηκε προς τα Καλύβια και το Λαγονήσι, απειλώντας ακόμη και κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ 9 μέτωπα μαίνονται σε Ξάνθη και Ροδόπη, όπου εκκενώθηκε το χωριό Πευκάκια. Ώρες αγωνίας έζησαν το Σάββατο και οι κάτοικοι σε περιοχές του Υμηττού, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι στην έξοδο του Παπάγου κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής, όπου υπάρχει πευκόφυτο δάσος.

 Η φωτιά επεκτάθηκε σε πολυκατοικία και ένα ακόμη σπίτι, χωρίς να κινδυνέψουν οι κάτοικοι, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί.    Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά κατευθύνθηκε προς την Καισαριανή, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής την έθεσαν υπό έλεγχο.

 Οι Τοπικές Αρχές καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, καθώς βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, ενώ όπως επισημαίνουν, στην συγκεκριμένη περιοχή ιδιώτης διεκδικεί έκταση 300 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνελήφθη 65χρονος στο Οίτυλο Λακωνίας με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση στην Αρεόπολη και ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή.

Επίσης συνελήφθη 66χρονη από τη Ζαχάρω και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Εξάλλου αναζητούνται δύο εργάτες, που φέρεται να προκάλεσαν τη φωτιά στα Μεσοχώρια Εύβοιας στη διάρκεια οξυγονοκόλλησης.  

  alfa news

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=486&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote