Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εξτρα μέτρα πριν μας τα επιβάλουν
Εξτρα μέτρα πριν μας τα επιβάλουν Εκτύπωση E-mail
20.02.10

Σε αναζήτηση 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου πως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους της, μείωση του ελλείμματος κατά 4%, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε.

Η χώρα μας έχει μπροστά της «μια ημέρα που δεν πρέπει να ζήσει»! Αν τα ερχόμενα 24ωρα δεν ανακοινώσει τα μέτρα που της έχουν ζητηθεί (ΦΠΑ, καύσιμα, είδη πολυτελείας κ.τ.λ.), στις 15 Μαρτίου θα συμβούν, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τα εξής: «Μόλις ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο προεδρεύων θα ζητήσει από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να... περάσει έξω! Σύμφωνα με τα άρθρα της συνθήκης που έχουν ενεργοποιηθεί για την περίπτωσή μας, η συζήτηση για την επιβολή μέτρων θα γίνει ερήμην της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, θα στηθεί μπροστά στις κάμερες εις εκ των εκπροσώπων του Ο. Ρεν ή του Μ. Μπαρόζο. Ισως να το πάρει πάνω του ο Χ. Ρομπέι, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το συμβούλιο αποφάσισε...», θα είναι τα πρώτα του λόγια και θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνήσει για εμάς χωρίς εμάς. Θα υπάρχει και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, αλλιώς θα περάσουμε στο επόμενο άρθρο της συνθήκης: θα παγώσει το ΕΣΠΑ, θα μας ζητηθούν πίσω πόροι και η χώρα μας θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»!

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, «μια μέρα που δεν πρέπει να ζήσουμε», σύμφωνα με τον συνομιλητή μας. Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση παίζει και αυτή όλα τα χαρτιά πολιτικής πίεσης που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο, ούτε πρόκειται για αστοχία το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, υπουργοί κάνουν δηλώσεις για το ΔΝΤ και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαρροές πως «η Γερμανία μάς πιέζει για να κρατά χαμηλά το ευρώ και να στηρίζει τις εξαγωγές της»! «Υπόγεια» επισημαίνεται ακόμη ότι «αν χρεοκοπήσουμε, είναι τράπεζες των εταίρων μας αυτές που θα έχουν πρόβλημα»!

Το θέμα, βέβαια, είναι να μη φθάσουμε εκεί. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, η επιβολή αυξημένων φόρων στα είδη πολυτελείας και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Προκειμένου να διαφυλαχθεί ο 14ος μισθός, ο Γ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του πρόταση του Ευ. Βενιζέλου να στείλει στους ομολόγους του μια επιστολή, με την οποία να τους εξηγεί ότι το μέτρο δεν πρόκειται να προσφέρει. «Ο,τι κερδίσουμε, θα το χάσουμε από την κατανάλωση», σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού Αμυνας. Ακόμη, όμως, και να ληφθούν τα μέτρα, κανείς δεν εγγυάται πως θα σωθεί ο 14ος μισθός. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, φέρεται να ξεκαθάρισε στον Γ. Παπακωνσταντίνου πως «ότι δεν κάνετε μόνοι σας, θα το κάνουμε εμείς»!

Ανασχηματισμός

Με όποιο κυβερνητικό στέλεχος και να μιλήσει κανείς αυτήν την περίοδο, θα ακούσει παρατηρήσεις για την οικονομία και... το κυβερνητικό σχήμα! Ως προς το πρώτο, κορυφαία στελέχη υπογραμμίζουν την αγωνία τους με τη φράση «να περάσουμε επιτέλους στον αόριστο». Δηλαδή, να εφαρμοστούν τα μέτρα και να σταματήσει η συζήτηση. «Συσκεπτόμαστε όχι για να μη σκεπτόμαστε, αλλά για να μην πράττουμε», ομολόγησε στο «Εθνος» κορυφαίος υπουργός.

Ταυτόχρονα, εκφράζονται ενστάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Πέραν του διχασμού μεταξύ των υποστηρικτών του Γ. Παπακωνσταντίνου και εκείνων της Λ. Κατσέλη, κυβερνητικές πηγές επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο «αντιπρόεδρος Παπαδήμος». Το θέμα είναι να πειστεί ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος ολοκληρώνει τον Μάιο τη θητεία του στην ΕΚΤ. Από κει και πέρα, ακούγεται σε υπουργικούς διαδρόμους πως ο Χ. Παμπούκης θα μετατεθεί στο υπ. Εξωτερικών.

Γιάννης Αντύπας

 

Το παρασκήνιο από τον Οκτώβριο
Από το πρώτο Ecofin στην έμμεση απόρριψη του ΠΣΑ

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Στο πρώτο Εκοφίν που πήγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τα «συγχαρητήρια» και τα «καλή επιτυχία», οι εταίροι τού παρουσίασαν ένα σχέδιο κυλιόμενων εγγυήσεων.

Επρόκειτο για μια συμφωνία, όπου η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ελάμβανε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και η Ενωση θα στήριζε τον δανεισμό της από τις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα έπρεπε να τηρήσει για να διαφυλάξει την πολιτική του αξιοπιστία. Ταυτόχρονα, άφησε και το πρώτο «δηλητήριο» για την Κομισιόν, «η οποία περίμενε το ΠΑΣΟΚ για να ζητήσει μέτρα, ενώ είχε αφήσει τις κυβερνήσεις της ΝΔ να ξεχειλώσουν το έλλειμμα και το χρέος».

«Είναι δυνατόν σε αυτή την κατάσταση που είστε, να θέλετε να δώσετε επίδομα (σ.σ. Αλληλεγγύης) σε αυτούς που σας ψήφισα;», ήταν η απορία των συναδέλφων του.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου στο «Πεντελικό» με τον πρόεδρο της Goldman Sachs και οι παρασκηνιακές επαφές με τους Κινέζους.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες ήταν ότι «η Ελλάδα αναζητεί τρόπους να αποφύγει τον λογαριασμό»!

Στα ύψη τα spreads
Τα spreads εκτινάχθηκαν και η Αθήνα αναγκάστηκε να διαψεύσει το κινεζικό όνειρο.

Ηταν η περίοδος που ο πρωθυπουργός είχε στο Νταβός τις πρώτες απευθείας επαφές με τους ανθρώπους που αποφασίζουν για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Ακολούθησε το δραματικό διάγγελμα, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά τα μέτρα δεν ικανοποίησαν ούτε τους εταίρους μας, ούτε τις αγορές.

Στη γλώσσα των Βρυξελλών το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως ενισχύθηκε από το «plan B», χαρακτηρίστηκε «φιλόδοξο». Πολύ απλά, «στην ουσία απορρίφθηκε»!

Η διπλωματική λύση ήταν η έγκρισή του με την άσκηση πίεσης για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Στο τριήμερο που ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε διαδοχικά στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί και την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εταίροι το είπαν ανοιχτά: στήριξη αντί νέων μέτρων.

Σκληρό πακέτο
Οι συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν που ακολούθησαν, θα μείνουν αξέχαστες στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι συνάδελφοί του τον υποδέχτηκαν με ένα σκληρό πακέτο φόρων και περικοπών μισθών.

Η τελευταία γραμμή άμυνας, που μπόρεσε να κρατήσει, εκφράστηκε με τη δήλωσή του πως «η κυβέρνηση θα προστατέψει πάση θυσία το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».

Και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, κατέθεσε τις προτάσεις του και αναμένει τις αποφάσεις...

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4830&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote