Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι εκλεκτοί των λόμπι για τις εκλογές του Νοεμβρίου
Οι εκλεκτοί των λόμπι για τις εκλογές του Νοεμβρίου Εκτύπωση E-mail
20.02.10

Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και παράλληλα της συγκέντρωσης πολιτικών δωρεών σηματοδοτεί ο Μπαράκ Ομπάμα, εννιά μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές που απειλούν να ανατρέψουν τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Ντένβερ, όπου και έδωσε το «παρών» σε δύο εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση δωρεών για τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Μάικλ Μπένετ.

Εν συνεχεία, ο Ομπάμα θα ταξίδευε στο Λας Βέγκας για ένα? γκαλά που στόχο είχε να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια σε δωρεές για την Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικών. Και σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιόδευε στη Νεβάδα, στο πλευρό του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, συνομιλώντας με στελέχη επιχειρήσεων αλλά και απλούς πολίτες-ψηφοφόρους για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

 Πλειοψηφία 
Διαμορφώνοντας το προεκλογικό σκηνικό, με σκοπό τη διατήρηση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και, κυρίως, σε Γερουσία, όπου η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα του Δημοκρατικού γερουσιαστή Εβαν Μπέι ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Ιντιάνα, θέτει εν αμφιβόλω εννιά (πιθανόν και δέκα) έδρες που τώρα κατέχουν οι Δημοκρατικοί.

Σε μία στιγμή που η αυτοπεποίθηση των Ρεπουμπλικάνων είναι στα ύψη (μετά και τη νίκη στη Μασαχουσέτη) και η δημοτικότητα του Ομπάμα σε φθίνουσα πορεία, ο Αμερικανός πρόεδρος εστιάζει στο ισχυρό του χαρτί -τις συγκεντρώσεις δωρεών. Ο Ομπάμα άλλωστε ήταν ο πολιτικός που το 2008 συγκέντρωσε το ποσό-ρεκόρ των 745 εκατομμυρίων δολαρίων στην επιτυχημένη κούρσα του για τον Λευκό Οίκο (ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Τζον Μακέιν, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν συγκεντρώσει όλοι μαζί οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2004). Και αυτό προσπαθεί να επαναλάβει...

 

Υποστήριξη 
Μολονότι πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δωρεών από διάφορα λόμπι προς τους πολιτικούς, ο Ομπάμα -ένα χρόνο μετά την ανάρρησή του στην εξουσία και παρά το γεγονός ότι ισχυρά λόμπι αντιδρούν στα σχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας- συνεχίζει να απολαμβάνει την (έμπρακτη) υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και της Wall Street.

 

 

Οι κλάδοι... δωρητές
Ο επενδυτικός κλάδος έχει κάνει μέχρι στιγμής πολιτικές δωρεές 25,7 εκατ. δολαρίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, εκ των οποίων το 67% προς τους Δημοκρατικούς. Στην προεκλογική περίοδο του 2008 είχε κάνει δωρεές 157,1 εκατ. δολ. με το 57% να πηγαίνει στους Δημοκρατικούς.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει δώσει 6,58 εκατ. δολάρια, με το 55% να πηγαίνει στους Ρεπουμπλικανούς. Το 2008, είχε δώσει 37,5 εκατ., με το 52% στους Ρεπουμπλικανούς.

Ο κλάδος υγείας και φαρμάκων έχει προσφέρει 8,4 εκατ. δολ., με το 57% να πηγαίνει στους Δημοκρατικούς. Το 2008 είχε δώσει 29,3 εκατ. δολ., με το ποσό να μοιράζεται εξίσου σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 13,4 εκατ. δολ., με το 53% να πηγαίνει στους Δημοκρατικούς. Το 2008 είχε δωρίσει 46,7 εκατ., με τους Ρεπουμπλικανούς να λαμβάνουν τότε το 55%.

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 8,1 εκατ. δολ., εκ των οποίων το 67% πηγαίνει στους Ρεπουμπλικανούς. Το 2008 είχε δωρίσει 35,5 εκατ., με το 77% να λαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί.

 

Συνάντηση - πρόκληση για την Κίνα

 

Ο Μπ. Ομπάμα αψήφισε τις φραστικές απειλές και την... προειδοποιητική πώληση από την Κίνα αμερικανικών κρατικών ομολόγων ύψους 34 δισ. δολ. και συναντήθηκε χθες με τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Η συνάντηση έγινε στον Λευκό Οίκο και διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σημασία που έχει η θετική και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σε μια προφανή προσπάθεια να «εξευμενιστεί» το Πεκίνο.

Ο Δαλάι Λάμα, σε δηλώσεις του, εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη χώρα που, όπως είπε, αποτελεί «πρωταθλήτρια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων αξιών». Ο 74χρονος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, συναντήθηκε και με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4825&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote