Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στάζι... ακόμη φαρμάκι
Στάζι... ακόμη φαρμάκι Εκτύπωση E-mail
24.08.07
Ενα έγγραφο της Στάζι που βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στα αρχεία της πόλης του Μαγδεμβούργου, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έφερε μνήμες πικρές στην κοινή γνώμη της χώρας αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Πρόκειται για τη γραπτή διαταγή, που είχε εκδώσει το 1973 η Στάζι και στην οποία αναφερόταν ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να πυροβολούνται ακόμη και οι γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία θα προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Δύση.

Κάτι που μέχρι τώρα τα στελέχη του πρώην καθεστώτος υποστήριζαν ότι δεν ήταν αλήθεια.

Το έγγραφο αυτό που δεν φέρει υπογραφή αλλά ημερομηνία 10.10.1973, απευθύνεται στις μονάδες της Στάζι, που επιτηρούσαν τους συνοριακούς φρουρούς του Λαϊκού Στρατού. 

Στις επτά σελίδες του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας ακόμη και εάν προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα (επίδοξοι δραπέτες) μαζί με γυναίκες και παιδιά.

 Πρόκειται για τακτική που χρησιμοποιούν συχνά οι προδότες του σοσιαλισμού». Τώρα η Εισαγγελία του Βερολίνου ξεκινάει έρευνες για να διαπιστώσει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή τη διαταγή.

Στο παρελθόν, συνοριακοί φρουροί, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε αποδράσεις που οδήγησαν σε θάνατο, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, καθώς υποστήριξαν ότι απλώς εκτελούσαν εντολές.

 Αντιδράσεις υπήρξαν από όλα τα κόμματα, ενώ ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Χέιλ, δήλωσε: «Το ντοκουμέντο αυτό παρουσιάζει καθαρά την απαξίωση που έδειχνε για την ανθρώπινη ζωή το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας». Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων στα ενδογερμανικά σύνορα. Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών τούς ανεβάζει στους 780.

 Σίγουρο είναι ότι μέσα στο Βερολίνο, το Τείχος κόστισε τη ζωή σε 140 ανθρώπους, που προσπάθησαν να περάσουν από την ανατολική πλευρά στη δυτική.

 Επίσης σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς φρουρούς του Λαϊκού Στρατού, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1961 μέχρι το 1989 2.700 από αυτούς δραπέτευσαν από την Ανατολική Γερμανία.

 Συνοριακός φρουρός ήταν το 1977 και ο πενηντάχρονος σήμερα Γίχεν Βίλκε, που μαζί με άλλους μίλησε στην εφημερίδα «ΒΖ».

Οπως είπε: «Κάθε μέρα μάς υπενθύμιζαν ότι πρέπει να σταματάμε με κάθε τρόπο τις αποδράσεις.

 Μας έλεγαν ότι πρέπει να τους πυροβολούμε, γιατί και εκείνοι μπορεί να είναι οπλισμένοι. Ευτυχώς, στη θητεία μου δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο.

Πήρα μέρος όμως στη σύλληψη ενός επίδοξου δραπέτη μαζί με τα δύο παιδιά του. Εάν χρειαζόταν να πυροβολήσω, θα το έκανα....».    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=482&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 24.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote