Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αγωνία για νέο πακέτο μέτρων
Αγωνία για νέο πακέτο μέτρων Εκτύπωση E-mail
17.02.10

Αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι θα γίνει αν δεν μας βγουν τα μέτρα» βρίσκονται οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου.Στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν γιατί δεν τους ικανοποιεί καμία απάντηση. Η προφανής είναι «κι άλλα μέτρα», που θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Αλλά υπάρχουν κι άλλες, εξίσου επώδυνες.

Οι υπουργοί πέρασαν το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας σενάρια για «αντιπρόεδρο Παπαδήμο», «επίτροπο Χατζημαρκάκη», «προσφυγή στο ΔΝΤ» κ.ο.κ. Αναζητούσαν στα τηλέφωνα συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι δήλωναν άγνοια. Για τις αναγκαίες διευκρινίσεις, χωρίς να εγγυώνται βέβαια πως θα υπάρξουν, παρέπεμπαν σε τοποθέτηση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου εντός της εβδομάδας, σε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου που θα οριστεί μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα και πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, όσα κυβερνητικά στελέχη ήρθαν σε επαφή με κόσμο στις εκλογικές τους περιφέρειες έχουν να λένε ότι «είδαμε ανθρώπους στα όρια της κατάθλιψης»! «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία... καλή είδηση», υπογράμμισε στο «Εθνος» εις εκ των επιτελών. Ισως γι’ αυτό να αποκτά νόημα η πρόταση που έχει κατατεθεί για «δεύτερο διάγγελμα, με θετικό περιεχόμενο». Τι θα μπορούσε να περιέχει; Το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο, το νέο ΤΕΜΠΕ κ.ά. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν είναι ώριμο για να προσφέρει ρευστό χρήμα στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά. Ετσι, το όνειρο της αναθέρμανσης τελειώνει γρήγορα και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ξανά αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα και τις πιέσεις για αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ και περικοπές μισθών.

Αβεβαιότητα
Ο διεθνής Τύπος έβριθε σχετικών αναφορών. Πληροφορίες και δηλώσεις ξένων παραγόντων δημιουργούσαν μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Για την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου αμύνονται διαψεύδοντας όλες τις αρνητικές αναφορές που βλέπουν στον Τύπο: από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης μέχρι υπόγειες συμφωνίες με τους εταίρους μας.

Η 15η Μαρτίου, όμως, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας, είναι κοντά και μαζί της θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Εξάλλου, πολύ σύντομα το ελληνικό Δημόσιο θα βγει ξανά για δανεικά, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι πιο απαιτητικοί μήνες για πληρωμές εκ μέρους του. Τα spreads δεν μπορούν να κρατηθούν μυστικά, ούτε και τα αποτελέσματα των πρώτων μέτρων.

Για την ώρα, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αναμένουν τα αποτελέσματα του Εκοφίν. Περιμένουν το τηλεφώνημα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ελπίζοντας πως θα μάθουν κάτι παραπάνω για το ενδεχόμενο οργανωμένης αντίδρασης της Ενωσης στην κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται το ευρώ.

Το πρόβλημα που βλέπουν είναι ότι «στις μεγάλες χώρες έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως πληρώνουν τους Ελληνες για να καλοπερνούν»! Η εικόνα αυτή, που κυριαρχεί στη Γερμανία, λειτουργεί και ως άλλοθι στους ισχυρούς να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους πιέζοντας για ακόμη σκληρότερα μέτρα. Μόνο που η απάντηση του πρωθυπουργού είναι πως «αυτά θα ληφθούν μονάχα αν τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί αποδειχθούν ανεπαρκή». «Η δέσμευση που ισχύει είναι ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται και όχι ό,τι μας ζητείται», διευκρινίζουν οι συνεργάτες του.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4815&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote