Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομοβροντία μέτρων ζητούν οι Βρυξέλλες
Ομοβροντία μέτρων ζητούν οι Βρυξέλλες Εκτύπωση E-mail
17.02.10

Tην επιβολή νέων μέτρων κάθε φορά που η Ελλάδα θα παρεκκλίνει από τους στόχους του 3ετούς Προγράμματος Σταθερότητας, ζήτησε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης στο οποίο εντάχθηκε και επισήμως η Ελλάδα θα δώσει τις πρώτες “εξετάσεις” στις 16 Μαρτίου. Η ομοβροντία των μέτρων, θα ξεκινήσει, αν αποκλίνουμε από τους στόχους τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί το 2010 αλλά και το 2011. Το Ecofin, ενέκρινε το 3ετές πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012. Για την επίτευξη του στόχου αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν:

1.Επείγοντα μέτρα έως τις 15 Μαΐου 2010.

2.Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010

3. Eπιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010

4. Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012

5. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει, μέχρι το τέλος Μαΐου, δύο εκθέσεις στην Κομισιόν. Η πρώτη, μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Η δεύτερη, η οποία θα υποβληθεί έως τις 15 Μαΐου, θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες αναφορές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τη μη επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας, θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις

Τέλος η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατόν”  (μέσα στο 2010) πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

Έρχεται το κλιμάκιο

Τις επόμενες ημέρες καταφτάνει μεικτό κλιμάκιο στην Αθήνα στο οποίο θα εκπροσωπείται η Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μετά τη λήξη του Ecofin στους δημοσιογράφους ο νέος επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και ότι η Κομισιόν θα προτείνει νέα μέτρα μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ecofin Έλενα Σαλγκάδο, επανέλαβε τη δέσμευση και του Ecofin ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί χρηματική στήριξη.

Και δηλώσεις στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, έχουν αποφασίσει να στηρίζουν πολιτικά την Ελλάδα όταν υπάρχει πρόβλημα στις αγορές. Την αρχή έκανε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος είπε ότι “δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στο έλεος των αγορών”.

Παρόμοια δήλωση έκανε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να αμφισβητούν την προθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που το χρειαστεί.

ENET

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4813&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote