Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στρατιώτες πειραματόζωα σε πυρηνικές δοκιμές
Στρατιώτες πειραματόζωα σε πυρηνικές δοκιμές Εκτύπωση E-mail
16.02.10

Ως πειραματόζωα φέρεται να χρησιμοποίησε ο γαλλικός στρατός τους στρατιώτες του κατά τις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίθηκαν στην έρημο της Αλγερίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Οπως αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο, ο γαλλικός στρατός προκειμένου να  μελετήσει τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας στους ανθρώπους εξέθεσε εσκεμμένα σε ακτινοβολία άνδρες των ενόπλων δυνάμεων κατα τη διάρκεια των εν λόγω πυρηνικών δοκιμών.

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην Αλγερία μεταξύ 1960 και 1966, αναγνωρίζοντας αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτές και τις ασθένειες (όπως ο καρκίνος) από τις οποίες προσβλήθηκαν αργότερα πολλοί βετεράνοι.

Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη το απόρρητο έγγραφο που χρονολογείται από τότε, ότι ο γαλλικός στρατός έστειλε σκοπίμως τους στρατιώτες σε επικίνδυνες ασκήσεις στις 25 Απριλίου 1961.

Ενας από τους στόχους ήταν "να μελετηθούν οι φυσικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων στους ανθρώπους, με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή", σύμφωνα με το κείμενο του εγγράφου.

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζει το έγγραφο:"Η έκθεσή τους στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν πολύ μικρή», είπε.

Ορισμένοι βετεράνοι που εργάστηκαν στα πειράματα στην Αλγερία και σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ατόλες της Γαλλικής Πολυνησίας, δήλωσαν ότι έλαβαν τη διαταγή να πέσουν κάτω και να καλύψουν τα μάτια τους, ενώ ήταν ντυμένοι μόνο με σορτς και μακό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη δοκιμή του 1961 είχαν συμμετάσχει περίπου 300 στρατιώτες ενώ υπήρξαν και περίπολοι που διατάχθηκαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της έκρηξης αμέσως μετά.

"Περίπολος στρατιωτικών οχημάτων παντός εδάφους διατάχθηκε να πραγματοποιήσει επιδρομή στο σημείο μηδέν για τη μελέτη της δυνατότητας εκδήλωσης επίθεσης σε μολυσμένη περιοχή", αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4811&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote