Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο Σαμαράς μεταξύ δύο «στρατοπέδων»
Ο Σαμαράς μεταξύ δύο «στρατοπέδων» Εκτύπωση E-mail
14.02.10

Μία από τις πλέον σταθερές αδυναμίες της ΝΔ, αυτή της διαμόρφωσης ενιαίου πολιτικού λόγου, αναδεικνύει σε πολιτικό επίπεδο η οικονομική κρίση. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ως πρώτιστο στόχο αυτήν την περίοδο το «χτίσιμο» της αξιοπιστίας της ΝΔ, συνειδητοποιεί ότι οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στελεχών, η απόσταση που χωρίζει -σε ιδεολογικό επίπεδο- τους βουλευτές του, αλλά και τα αργά αντανακλαστικά μελών της νέας ηγετικής ομάδας της ΝΔ «θολώνουν» το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει στην κοινωνία.

Των παρεμβάσεων Σαμαρά είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των δύο αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομικών της ΝΔ κ. Καράογλου και Σταϊκούρα, η «σκληρή» δήλωση του κ. Γ. Μανώλη και η θετική -ως προς τα μέτρα- προσέγγιση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

 
Ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα που δεν κατάφεραν να λύσουν όλοι οι προκάτοχοί του: το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που χωρίζει τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ με τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Η διαφορά είναι πως τώρα ο κ. Σαμαράς έχει ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού λόγου, καθώς μόνον μέσα από αυτόν τον δρόμο μπορεί να «χτίσει» και σχετικά γρήγορα την αξιοπιστία του κόμματός του, που έχει τρωθεί σημαντικά από τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Καραμανλή.
 
Προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα «πολυγλωσσίας», που προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει εκ νέου τα κομματικά όργανα και να ζητήσει από όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας να συνεννοούνται με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, κ. Π. Παναγιωτόπουλο και να έχουν ως βασική αρχή την κατάθεση προτάσεων παράλληλα με την άσκηση κριτικής, η οποία με τη σειρά της δεν πρέπει να αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού.
 
 
Εκπρόσωποι των δύο τάσεων
Τέσσερα στελέχη σε ρόλο... πρεσβευτή
 
«Λαϊκή δεξιά»
Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ
 
Στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ
Η επιστροφή του στην ηγετική ομάδα της ΝΔ τού έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης θέσεων που τον είχαν φέρει κατά το παρελθόν σε σύγκρουση με τον φιλελεύθερο Γ. Αλογοσκούφη. Πρόσφατα στήριξε την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και ήταν ο πιο «σκληρός» πολέμιος των μέτρων Παπανδρέου. Δεν θεωρεί λύση τις αποκρατικοποιήσεις και πιστεύει στην ισορροπία μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.
 
 
 
 
 
Φιλελεύθερος
Κυρ. Μητσοτάκης
 
Ζητεί τομές και ρήξεις
Προσεγγίζει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, θέση την οποία δεν έχει κρύψει από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα. Ανήκει παραδοσιακά στη λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ. Είναι υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς, θεωρεί αναγκαίο ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πιστεύει ότι το λάθος των κυβερνήσεων της ΝΔ είναι ότι δεν έκανε τις τομές και τις ρήξεις που έπρεπε στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στον ρόλο της δημόσιας διοίκησης.
 
 
 
«Λαϊκή δεξιά»
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
 
«Οχι» στον μεσαίο χώρο
Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της ΝΔ, συγκρούστηκε αρκετές φορές με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, θεωρώντας ότι ακολουθεί μια πολιτική που βρίσκεται μακριά από την ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Απορρίπτει τη λογική του «μεσαίου χώρου», πάνω στην οποία κινήθηκε ο κ. Καραμανλής και θεωρεί ότι η υποταγή στην οικονομία της αγοράς οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο εσωτερικό της κοινωνίας.
 
Φιλελεύθερος
Κ. Χατζηδάκης
 
Υπέρμαχος ανατροπών
Θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αναγκαία και η μόνη ένσταση που έχει διατυπώσει είναι πως αυτά πρέπει να συνδυαστούν με κινήσεις τόνωσης της αγοράς. Θεωρεί αναγκαίες τις ανατροπές στο κράτος, ενώ είχε ένθερμα στηρίξει τον νόμο που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεων Καραμανλή για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ
 
Non paper
Για το χρέος φταίει... το ΠΑΣΟΚ
 
Σχεδόν καμία ευθύνη για τη διόγκωση των οικονομικών ελλειμμάτων δεν αναγνωρίζει στις κυβερνήσεις του κ. Κ. Καραμανλή η... ΝΔ. Αυτό το συμπέρασμα, το οποίο δύσκολα μπορούν να... κατανοήσουν οι πολίτες, προκύπτει από το non paper που έδωσε χθες σε βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο non paper σημειώνεται μεταξύ άλλων και το εξής: «Το 87,2% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δισ. ευρώ της αύξησης του χρέους στην περίοδο 2004-2008, πήγαν σε υποχρεώσεις, με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να επιβαρύνει την περίοδο αυτή, σε μία ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία».
 
«Με την αλόγιστη και ανεύθυνη πολιτική του» -συνεχίζει η ανάλυση, που είναι άγνωστο το πόσοι και ποιοι βουλευτές της ΝΔ θα υιοθετήσουν- «είχε υπονομεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού και είχε κυριολεκτικά αφήσει χωρίς ουσιαστικές επιλογές τις κυβερνήσεις της ΝΔ, αφού της άφηνε ένα περιθώριο για δράση της τάξης του 12,8% μόνο σε όλη την περίοδο

ETHNOS

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4797&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote