Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ηχηρό ευρωχαστούκι στις ΗΠΑ
Ηχηρό ευρωχαστούκι στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
13.02.10

Αγνοώντας τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύθηκαν από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ότι η ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας θα προκαλούσε αναταράξεις στο θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης έναντι της τρομοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του στην εν λόγω συμφωνία, εκφράζοντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την αναλογικότητα και τον αμοιβαίο χαρακτήρα της.

 

Αγνοώντας ακόμη τις πέραν του Ατλαντικού πιέσεις που, διά στόματος της Χίλαρι Κλίντον, επέσειαν τον κίνδυνο ότι η διακοπή της μεταφοράς χρηματοοικονομικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών προς τις ΗΠΑ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών, οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων και της Ενωτικής Αριστεράς έθεσαν με την ψήφο τους τη συμφωνία νομικά άκυρη και πρότειναν την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία.

 
Η αμερικανική διπλωματία νόμισε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν νάνο, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς.
 
«Ποιος θα διαβιβάζει αυτά τα στοιχεία και σε ποιον και πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να προστατευθούν νομικά έναντι της διοχέτευσης εσφαλμένων στοιχείων που, όπως λένε οι ΗΠΑ, μπορούν να διατηρούνται για 90 χρόνια», αναρωτήθηκε, δίνοντας το έναυσμα για την καταψήφιση αυτής της συμφωνίας.
 
Ετσι, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, ότι εφεξής για την εγκυρότητα μιας οποιασδήποτε συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες είναι απαραίτητη η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ολομέλεια αποφάσισε, με 378 ψήφους υπέρ, 196 κατά και 31 αποχές, να μην εγκρίνει την προσωρινή συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ για το SWIFT.
 
Η ήττα των συντηρητικών
 
Μια ύστατη προσπάθεια για αναβολή του χθεσινού Ψηφίσματος κατέβαλαν οι Χριστιανοδημοκράτες και Ευρωπαίοι Συντηρητικοί ευρωβουλευτές, αλλά η πρότασή τους, που υποστηρίχθηκε ανοικτά και από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Σεσίλια Μάλστρομ, απορρίφθηκε με 305 ψήφους υπέρ, έναντι 290 κατά και 14 αποχές.
 
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας SWIFT κατηγόρησαν ευθέως το Συμβούλιο ότι προχώρησε στη σύναψη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ μία μόνον ημέρα πριν τεθεί επισήμως σε ισχύ η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, απλώς και μόνο για να μη χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Επισήμαναν δε ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα σ' αυτή τη συμφωνία τόσο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών όσο και για το πώς και για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα από τις αμερικανικές αρχές.
 
Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Ζανίν Ενίς Πλασχάερτ, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Ε.Ε. «εξακολουθεί να αναθέτει τις υπηρεσίες ασφαλείας της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς καμία αμοιβαιότητα».
 
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η αμερικανική αποστολή στην Ε.Ε. επισήμανε ότι αυτή αποτελεί «οπισθοδρόμηση για την αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» και ως αποτέλεσμα «οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες».
 

ENET

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4793&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote