Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντικατάσταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι
Αντικατάσταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι Εκτύπωση E-mail
11.02.10

Στη θέση των Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή θα μετέχουν πλέον οι Ντίνος Ρόβλιας και Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Ντίνος Ρόβλιας και η Νάντια Γιαννακοπούλου πρόκειται στο εξής να μετέχουν της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αντικαθιστώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή, των οποίων το δικαίωμα συμμετοχής, αμφισβητήθηκε από την ΝΔ.

Οι δύο βουλευτές αυτοεξαιρέθηκαν, ύστερα από σχετική ένσταση που διετύπωσε η ΝΔ και την σχετική γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία συμφώνησε στην ανάγκη απαλλαγής των δύο βουλευτών από τα καθήκοντά τους αυτά, αν και με διαφορετικό σκεπτικό.

Σημειώνεται πως στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας, δικαιώνεται, υπό προϋποθέσεις κι η ένσταση του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Δένδια - ένσταση στην οποία, ωστόσο, δεν επέμεινε η πλειοψηφία.

 
Νέα στοιχεία ζητά η Εξεταστική Επιτροπή
 
Το υπόλοιπο της ποινικής δικογραφίας της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και την ποινική δικογραφία της πρώην προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη, (που καθυστέρησε να εκδώσει την καταδικαστική, για την Μονή, απόφαση) αποφάσισε να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.
 
Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή εξέλεξε πρόεδρο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη και αποφάσισε ομόφωνα, οι εργασίες της να διεξαχθούν αμισθί για τους βουλευτές. Κατά τη συζήτηση του πλαισίου εργασιών της, αποφασίστηκε η Επιτροπή να κινηθεί κυρίως προς τις κατευθύνσεις της πορείας του χρήματος που διακινήθηκε προς και από την Μονή, καθώς και της αναζήτησης των ευθυνών, για την μη επιστροφή στο Δημόσιο, του συνόλου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή αντί της λίμνης Βιστωνίδας.
 
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μπεντενιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η τιμή του πολιτικού κόσμου, η αξιοπρέπεια, αλλά και η αξιοπιστία του, θα κριθούν από τον τρόπο και τις εργασίες της Επιτροπής μας, ώστε να προκύψει ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα από την διερεύνηση της υπόθεσης».
 
«Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, δεν μπορεί να σηκώσει την κατηγορία της «συγκάλυψης» και της αδιαφορίας. Πιστεύω ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Χρ. Παπουτσής: «Προετοιμάζει την αποχώρησή της από την Εξεταστική η ΝΔ»
 
Προθέσεις αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, διακρίνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας την αυτοεξαίρεση δύο βουλευτών του κόμματός του, συνεπεία της νομικής αμφισβήτησης που δέχθηκε η συμμετοχή τους από την Νέα Δημοκρατία.
 
«Η ΝΔ παρερμηνεύει σκόπιμα το θεσμικό ρόλο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, επιμένει στην εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή του Βατοπεδίου με το επιχείρημα ότι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή. Πρόκειται καταφανώς για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τακτική που αποκαλύπτει τις πραγματικές και διαχρονικές προθέσεις της ΝΔ να εμποδίσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας» αναφέρει ο κ. Παπουτσής στη δήλωσή του.
 
«Οι συνάδελφοι κ. Αργύρης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπουτσής, εκ των πρωταγωνιστών των ενεργών πολιτών που συντέλεσαν στην αποκάλυψη του μεγάλου αυτού σκανδάλου, επέλεξαν για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους, παρά το αβάσιμο και απαράδεκτο των ισχυρισμών της ΝΔ.
 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση των δύο συναδέλφων, η οποία εκτός των άλλων αφαιρεί από τη ΝΔ την οποιαδήποτε δικαιολογία αποχώρησης από την Εξεταστική Επιτροπή, την οποία φαίνεται ότι επιμελώς προετοιμάζουν.
 
Όπως θα αναμέναμε, ανάλογη ευαισθησία δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ορισμένοι συνάδελφοι της Ν.Δ. που φέρονται να εμπλέκονται στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων» καταλήγει στη δήλωσή του, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
 
Παράνομες χρηματοδοτήσεις κατήγγειλε η Αρ. Μπουγάτσου
 
Παράνομες χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων από την εταιρεία Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατήγγειλε εξεταζόμενη από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου.
 
Μίλησε για τεράστιο και δαιδαλώδες κύκλωμα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία με την αξιοποίηση εταιριών επικοινωνίας, διαφημιστών, χρηματιστηριακών εταιριών, δημοσιογράφων, ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
Κατά την ίδια την μάρτυρα, μήτρα του σκανδάλου ήταν η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και ο νόμος 2446/96 που εξασφάλισε στις εταιρείες Siemens και Intracom προνομιακές προγραμματικές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς που έφθασαν για μεν την πρώτη συνολικά στα 885 εκ. ευρώ από το 1997 ως το 2004, για δε τη δεύτερη τα 1,2 δισ.
 
Ο κ. Χριστοφοράκος, τόνισε η δημοσιογράφος, συνέχισε αναλαμβάνοντας την εταιρεία μια πρακτική δεκαετιών με πληρωμές υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών την ίδια περίοδο που υπογράφονταν συμβάσεις με διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου.
 
Κατά τη μάρτυρα τα χρήματα δίδονταν με τη μορφή χορηγιών, προς διαφημιστές, δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μουσικής και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «Αλληλεγγύη» και την «Action Aid» επικεφαλής της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
 
Η μάρτυρας επικαλέσθηκε καταθέσεις και μαρτυρία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία για ένα εκατομμύριο ευρώ κατατεθειμένο στην Ελβετία, πέραν του ενός εκατομμυρίου μάρκων που παραδέχθηκε ότι πήρε ο Θεόδωρος Τσουκάτος.
 
Πρόκειται, όπως είπε η μάρτυρας, για ποσό που κατατέθηκε σε δύο λογαριασμούς των 600.000 και 400.000 ευρώ και τους οποίους ζήτησαν όπως ισχυρίστηκε ο Χριστοφοράκος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μείνουν στην Ελβετία, αλλά να τους διαχειριστεί ο κ. Τσουκάτος.
 
Παράλληλα όμως η μάρτυρας επικαλέστηκε δική της έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων γνωστοποίησαν καταθέσεις την περίοδο 1990-1994 στη λιβεριανή εξωχώρια εταιρεία MAYO που έχει συνδεθεί με «μαύρες χρηματοδοτήσεις» στο κόμμα της ΝΔ και διερωτήθηκε, γιατί ο ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, αν και είχε στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη ταυτόχρονα με της λιβεριανής off shore δεν έλεγξε τη δεύτερη υπόθεση.
 
Εκτός αυτού η κ. Μπουγάτσου επικαλούμενη μαρτυρίες στελεχών της Siemens Γερμανίας τόνισε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004 να φέρει νόμο με τον οποίο θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έναντι φορολογίας 3% (3259/04) και έτσι μόλις ψηφίστηκε κατατέθηκαν 20,9 εκατ. ευρώ στο κατάστημα της Societe General στην Κηφισιά προκειμένου να γίνονται οι «μαύρες πληρωμές».
 
«Ακόμη και το 2007 που είχε αρχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούσαν χρήματα», είπε η μάρτυρας επικαλούμενη την κατάθεση Χριστοφοράκου.
 
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens είναι μεν αξιόπιστο, λείπουν όμως κομμάτια του, αφού όπως είχε ισχυριστεί ο Χριστοφοράκος «δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα σε φίλους του, παρ’ ότι δεν του στάθηκαν».
 
Μάλιστα η μάρτυρας είπε ότι υπήρχε ολόκληρο λογιστικό σύστημα, ώστε να παρουσιάζονται οικοσκευές-δώρα ως πληρωμένα από πολιτικούς, ενώ πληρώνονταν από τον ίδιο το Χριστοφοράκο.
 
Η κατάθεση της κ. Μπουγάτσου θα συνεχιστεί αύριο, όμως μείζον θέμα ανακύπτει από την αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί, αλλά και των στοιχείων των δικογραφιών από τη Γερμανία, με μόνη εξαίρεση την πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ανακριτού Ζαγοριανού.
 
«Η εικαζόμενη βούληση από πλευράς των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι στη φάση αυτή να παραπέμψει στις καλένδες την υπόθεση», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης που πρότεινε και εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις.
 
Κατά τον κ. Βαλυράκη, είναι η πρώτη και τελευταία προειδοποίηση που κάνει η επιτροπή πριν τη λήψη πειθαρχικών ή και άλλων μέτρων. Ταυτόχρονα απεστάλη επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
 
Σε ερώτηση αν είναι δικαιολογημένες ενστάσεις ότι δεν μπορεί να δίδεται ανακριτικό υλικό ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι «με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον κανένας νόμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση της επιτροπής στις δικογραφίες».
 
kathimerini
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4785&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 11.02.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote