Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κυρώσεις - εξπρές ζητούν οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ
Κυρώσεις - εξπρές ζητούν οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
10.02.10

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κι όχι σε μήνες» η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, διεμήνυσε προς τον ΟΗΕ χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ελάχιστη ώρα αφότου τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξεκίνησε ο εμπλουτισμός ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό της Νατάντζ.

Οπως μετέδωσε το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης, ο εμπλουτισμός ξεκίνησε υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Είχε προηγηθεί μία μέρα πριν η ανακοίνωση του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ότι ο εμπλουτισμός του ιρανικού ουρανίου κατά 20% για την παραγωγή καυσίμων για ερευνητικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για ιατρικά ισότοπα, θα ξεκινήσει άμεσα.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση Αμερικανών και Ευρωπαίων, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, να δηλώνει πως οι κυρώσεις είναι «μονόδρομος» και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, να κάνει λόγο για «εκβιασμό» του Ιράν προς τη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ, που ήδη εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούσαν στον ΟΗΕ κείμενο προτάσεων για την επιβολή κυρώσεων, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει σχετική απόφαση «εντός μερικών εβδομάδων, όχι μηνών», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αν η απόφαση υιοθετηθεί, θα είναι η τέταρτη κατά σειρά που επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ταυτισμένοι με την αμερικανική πρόταση εμφανίζονται οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση παρότι λέγεται πως έχει συμφωνήσει για τις κυρώσεις, ενώ η Κίνα εμφανίζεται αρνητική, επιμένοντας στη συνέχιση του διαλόγου.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο αρμόδιος υπουργός για την περιφερειακή ανάπτυξη Σιλβάν Σαλόμ ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιβάλει «επώδυνες κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, ακόμη κι αν η Ρωσία και η Κίνα αρνούνται να τις υιοθετήσουν.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4784&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote