Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δέσμευση Παπανδρέου για εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας
Δέσμευση Παπανδρέου για εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας Εκτύπωση E-mail
10.02.10

Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί».

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της δήλωσής του είπε ότι «είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας».

Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: μεσογειακή συνεργασία, Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης».

«Θέλω να τονίσω την πολύ καλή αυτή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχα με τον κ. Σαρκοζί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 5.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ενώ πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέ.

Στο ταξίδι εργασίας που πραγματοποιεί ο Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Θαπατέρο: Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του ευρώ, θα υποστηρίξουν την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πολλά κράτη θα δηλώσουν έτοιμα να βοηθήσουν την Ελλάδα»

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν την πρόθεση να δηλώσουν «έτοιμα» να «βοηθήσουν την Ελλάδα» απέναντι στις δυσχέρειες που έχει με τον κρατικό της προϋπολογισμό, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο Γαλλικό πρακτορείο μία διπλωματική πηγή.

«Πρόκειται να υπάρξει μία δήλωση από έναν ορισμένο αριθμό κρατών που θα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα», υπογράμμισε η ανωτέρω πηγή, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με μία άλλη διπλωματική πηγή, που επίσης έκανε ανώνυμα δηλώσεις στο Γαλλικό πρακτορείο, η ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορέσει να προέλθει «μόνον από κράτη της ευρωζώνης» και «διμερώς», τούτο επειδή δεν προβλέπεται -από το ισχύον κοινοτικό δίκαιο- κανένας γενικός «μηχανισμός» χρηματοδοτικής πίστωσης προς ένα κράτος, όπου κυκλοφορεί το ευρώ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαρκοζί - Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και πρόκειται να έχει μια ακόμα συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χερμαν Βαν Ρόμπαϊ, με αφορμή την άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο της Πέμπτης που θα γίνει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Εν τω μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο, στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, κυρίως σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Λικ Σατέλ.

«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Μέρκελ πάνω σε διάφορα θέματα. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό (της κατάστασης της Ελλάδας) θα θιγεί», δήλωσε ο Σατέλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

«Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ έχει «τακτικές επαφές με τους ομολόγους της» πάνω στο θέμα αυτό.

Παπανδρέου: «Υπάρχει πολιτική στήριξη για τις προσπάθειές μας»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Παρίσι ανέφερε πως είχε μία πολύ καλή και εγκάρδια συζήτηση με το Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως είναι οπωσδήποτε ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης των σχέσεών μας, μιας στρατηγικής (όπως ο ίδιος λέει) συνεργασίας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε θέματα νέας τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ανέλυσαν το οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη. «Στο επίκεντρο ήταν βεβαίως κι η Ελλάδα και όλα τα προβλήματά της», είπε και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να αναλύσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σημείωσε δε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε και «είδα ότι υπάρχει σημαντική πολιτική στήριξη για αυτές τις προσπάθειες, (στήριξη) που ελπίζω ότι θα εκφραστεί αύριο και στο Συμβούλιο Κορυφής».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Κληθείς να διευκρινήσει την αναφορά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός είπε: «το έχω πει πάντα: ό,τι είναι αναγκαίο».

Ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως λήψη μέτρων επιπλέον του Προγράμματος Σταθερότητας απάντησε: «Δεν είπα κάτι τέτοιο. Να διαβάσετε το πρόγραμμα Σταθερότητας».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4782&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote