Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Όλες οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς και συντάξεις
Όλες οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς και συντάξεις Εκτύπωση E-mail
10.02.10

Η νέα φορολογική κλίμακα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, φέρνει επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ αλλά και ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα έως 35 χιλ. ευρώ και οριακή μείωση του φόρου (έως 50 ευρώ ετησίως) για τα εισοδήματα από 35 έως 40 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι έχοντες εισόδημα άνω των 60 χιλ. ευρώ, καθώς γι' αυτούς η ετήσια επιβάρυνση ξεκινά από τα 650 ευρώ και φτάνει στα 1.350 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άων των 75 χιλ. ευρώ.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου (παραμένει στις 12.000 ευρώ) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονται με φόρο 10% επί του υπολοίπου (δηλαδή επί του ποσού των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν). Για όσους συγκεντρώσουν αποδείξεις και πέραν του ποσού που θα τους ζητείται, παρέχεται η δυνατότητα για πρόσθετη φορολογική έκπτωση έως 300 ευρώ. Σημειώνεται πως στην συλλογή αποδείξεων, θα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών εκτός των λογαριασμών τηλεφώνων (κινητής και σταθερής), ενέργειας, ύδρευσης και εκτός των αποδείξεων που αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος όπως ιατρικές δαπάνες, ενοίκια και ασφάλιστρα. Οι λογαριασμοί των κοινοχρήστων θα συμπεριλαμβάνονται στις αποδείξεις.

Καταργείται κάθε μορφής αυτοτελής φορολόγηση, αλλά και οι φοροαπαλλαγές που δεν αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (περισσότερα, εδώ).

Ο φόρος ακινήτων θα ενεργοποιηθεί από τις 400.000 ευρώ και πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Θα επιβαρυνθούν οι έχοντες πολλά ακίνητα καθώς για ακίνητα αξίας άνω των 800.000 ευρώ θα προβλέπεται συντελεστής 1% (περισσότερα, εδώ)

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διαχωρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων σε διανεμόμενα και μη. Τα διανεμόμενα κέρδη (δηλαδή τα μερίσματα) θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Η επιχείρηση θα προεισπράττει και θα αποδίδει στην εφορία το 40% των μερισμάτων ως προκαταβολή και στη συνέχεια ο μέτοχος θα πρέπει να εμφανίζει τα μερίσματα στη δήλωσή του προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Για τα μη διανεμόμενα κέρδη και με στόχο να αυξηθούν οι επενδύσεις, προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% σταδιακά αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2010 (περισσότερα, εδώ)

Σειρά μέτρων λαμβάνονται για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με εξαίρεση τις καταθέσεις. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα διενεργούνται μέσω τραπέζης (περισσότερα, εδώ)

Εξαγγέλθηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (περισσότερα, εδώ).

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προβλέπει σημαντική επιβάρυνση στην τιμή της αμόλυβδης, κατά 14,3 λεπτά για κάθε λίτρο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θααυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 934 εκατ. ευρώ (περισσότερα, εδώ).

Εισοδηματική πολιτική

Το δεύτερο σκέλος των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών αφορούσε στη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική για το 2010, μέσω της οποίας η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Προβλέπει το καθολικό πάγωμα των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, μέτρα που "μεταφράζονται" σε μηνιαία απώλεια εισοδήματος για τους δημόσιους υπαλλήλους από 18 έως 345 ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι περικοπές και για τα μέλη της κυβέρνησης και τους γραμματείς υπουργείων (περισσότερα, εδώ)

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας ως προτεραιότητα την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και την απαγόρευση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Προβλέπονται επίσης η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε σε βάθος δεκαετίας να υπάρχουν μόνο τρία (Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών),η αύξηση ορίων ηλικίας γυναικών στο Δημόσιο από το 2013 και η θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Θεσμοθετείται βασική σύνταξη, με τα χρήματα που θα καταλήγουν στις τσέπες των φορολογούμενων να αυξάνονται, ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4779&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων