Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τι τρέχει με τη FRONTEX στο Αιγαίο;
Τι τρέχει με τη FRONTEX στο Αιγαίο; Εκτύπωση E-mail
04.02.10

Ο Σπ.Βούγιας έδωσε απαντήσεις στην επίθεση της Λιάνας Κανέλλη για το ασαφές πλαίσιο με την αυξανόμενη παρουσία της FRONTEX στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διασφάλισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων (FRONTEX) και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά, πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί από το τι κάνει για το συγκεκριμένο θέμα και όχι για την προηγούμενη διακυβέρνηση».

«Οι ανησυχίες σας υπάρχουν και στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγινε προληπτικά η εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Για την δική μας στάση, σας παραπέμπω στο πνεύμα των επιστολών Χρυσοχοΐδη στον ομόλογό του στη Τουρκία, που λέει πως αν στη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμφωνία».

«Η Ελλάδα, με τη θέση που δηλώνει, επιθυμεί να συμμετέχει η Τουρκία στο σκέλος της FRONTEX χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί - και όταν οριστικοποιηθεί, θα τεθεί υπόψη της Βουλής» διευκρίνισε ο κ. Βούγιας.

«Η κυβέρνηση μας κράτησε στο σκοτάδι για το τι συζητείται μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για το Αιγαίο» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη αναπτύσσοντας την ερώτησή της. «Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα έχει κατοχυρώσει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον Ευρωστρατό, απ’ όπου απουσιάζει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με αυτό το κείμενο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Γιατί τότε, η FRONTEX δεν φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης».

«Η FRONTEX κινείται στη Σάμο σαν να είναι χωράφι της. Έρχεστε και διαπραγματεύεστε τον εναέριο χώρο του Αιγαίου; Φροντίζετε επιμελώς αυτό το πράγμα να κρύβεται. Θα διπλασιαστούν οι δυνάμεις της FRONTEX για να υπερασπιστεί ποιους; Παράγουμε τους πρόσφυγες με την ευρωενωσιακή μας πολιτική, ξεβράζει το Αιγαίο πτώματα και εμείς έχουμε γίνει συλλέκτες πτωμάτων μεταναστών, ενώ η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., την συνδιαχείριση του εναερίου χώρου του Αιγαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4751&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.02.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote