Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συναίνεση από δεξιά άρνηση από αριστερά
Συναίνεση από δεξιά άρνηση από αριστερά Εκτύπωση E-mail
04.02.10

Συναίνεση, κυρίως στα λόγια, από τα δεξιά του και απόλυτη άρνηση από τα αριστερά του βρήκε ο πρωθυπουργός, κατά τις χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας.

Περισσότερο ο Γ. Καρατζαφέρης και λιγότερο ο Αντ. Σαμαράς έδειξαν διατεθειμένοι να «βάλουν πλάτη» στην κυβερνητική προσπάθεια. Αλλά κι αυτή η διάθεσή τους φάνηκε να μειώνεται μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των πρώτων επώδυνων οικονομικών μέτρων. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν εξ αρχής κανέναν ενδοιασμό. Δεν μπήκαν καν στη συζήτηση για συναίνεση και απέρριψαν προκαταβολικά κάθε ενδεχόμενο να αποδεχτούν οποιοδήποτε σκληρό μέτρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε στους τέσσερις αρχηγούς την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και μέσα ενημέρωσης. Και τους μετέφερε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ισχυρών κερδοσκοπικών πιέσεων, στόχος των οποίων είναι και η αποδυνάμωση του ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα να εκδώσουν ανακοινώσεις, με τις οποίες αντέδρασαν στα συγκεκριμένα μέτρα που ο ίδιος ανακοίνωσε μετά το τέλος των συναντήσεων.

Ωστόσο, νωρίτερα είχε διαφανεί ότι διαμορφώνεται ένα μίνιμουμ συναίνεσης από την πλευρά των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη:

* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «σοβαρά μέτρα», τα οποία «πρέπει να παρθούν τώρα» και «να εφαρμοστούν άμεσα», υποσχόμενος αορίστως ότι θα στηρίξει «ό,τι είναι απαραίτητο».

* Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδειξε μεγαλύτερη διάθεση για συναίνεση. Ζήτησε απ' όλους «σύνεση και σοβαρότητα», πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει εχθρός» και αποδοκίμασε «τις υπερβολές κάποιων κοινωνικών ομάδων».

* Οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης. Αν και χρησιμοποίησαν διαφορετική φρασεολογία, στην ουσία ταύτισαν την πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κι έκαναν ταυτόσημη ανάλυση για την κρίση, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της. Η κ. Παπαρήγα, μάλιστα, είπε ότι καμία συμμαχία (με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία) «δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση». Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση», αλλά χαρακτήρισε «λαθεμένες» τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός τής είπε πως η χώρα είναι λίγο πριν από την πτώχευση. Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του ζήτησε «να μαζέψουν τις κινητοποιήσεις».

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4745&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote