Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στήριξη με ασφυκτική επιτήρηση
Στήριξη με ασφυκτική επιτήρηση Εκτύπωση E-mail
04.02.10

«Πράσινο φως» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε και επισήμως η Κομισιόν. Ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, επανέλαβε ότι πρόκειται για σχέδιο «φιλόδοξο αλλά εφικτό» και χαιρέτισε τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι πρόκειται για «αναγκαία και επείγοντα μέτρα»

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Αλμούνια εξέφρασε τη στήριξη των Βρυξελλών προς την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Σταθερότητας θα βρίσκονται υπό τη διαρκή επιτήρηση της Κομισιόν.

«Στην πρόταση μας σήμερα έχουμε ένα πολύ λεπτομερές πλαίσιο επιτήρησης. Θα αρχίσουμε στις 15/2 με της συζήτηση του σχεδίου στο ECOFIN. Ένα μήνα μετά, στις 16 Μαρτίου, θα ελέγξουμε για πρώτη φορά την πορεία της εφαρμογής των προβλέψεων του Προγράμματος», είπε ο κ. Αλμούνια και διευκρίνισε ότι «κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε ολισθήματα, θα ζητούμε πρόσθετα μέτρα».

Ο Ισπανός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προέβη χθες στην ανακοίνωση επιπλέον μέτρων «με περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ό,τι στο παρελθόν». «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι στην ίδια κατεύθυνση με το πρόγραμμα, αλλά είναι πιο συγκεκριμένα. Θα πρέπει να υιοθετήθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή έως το τέλος του έτους».

Ο κ. Αλμούνια, έκανε μάλιστα και αναφορά στο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η έγκαιρη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. «Η δυνατότητα της έγκαιρης επίτευξης του προγράμματος εξαρτάται και από τη στήριξη που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Κάποια μέτρα είναι δύσκολα όχι μόνο από πολιτικής αλλά και από τεχνικής άποψης γι αυτό χρειάζεται στήριξη».

Ερωτηθείς για τα παιχνίδια που παίζουν οι αγορές εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ, ο κ. Αλμούνια εκτίμησε ότι οι πιέσεις θα υποχωρήσουν όταν ανακτηθεί η αξιοπιστία με πιστή εφαρμογή του προγράμματος. «Τι είδους πληροφορίες χρησιμοποιούν οι αγορές, είναι ερώτημα για σεμινάριο. Οι αγορές είναι εκεί και πιέζουν. Οι δεσμεύσεις και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όταν εφαρμοσθούν, θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στις αγορές», τόνισε ο Επίτροπος, που εξήγγειλε ότι πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν θα είναι να δώσει και ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των στοιχείων.

Ως προς το ενδεχόμενο να παρασχεθεί κάποιου είδους κοινοτική βοήθεια προς την Ελλάδα –όπως το η έκδοση ευρωομολόγου- ο κ. Αλμούνια ξεκαθάρισε ότι προέχει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. «Ένας τρόπος να δείξουμε αλληλεγγύη είναι να εξαντλήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως η επιτήρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτό είναι το καλύτερο για την Ελλάδα, αυτό είναι το καλύτερο για την Ε.Ε. Οι στόχοι είναι κοινοί», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια που για μία ακόμη φορά διέψευσε τα σενάρια περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Η Ε.Ε. είναι επαρκώς "εξοπλισμένη" για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4744&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.02.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote