Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εφιαλτική καταστροφή στην Πεντέλη
Εφιαλτική καταστροφή στην Πεντέλη Εκτύπωση E-mail
17.08.07
 Τη χαριστική βολή στο πράσινο της Αττικής δίνει η πυρκαγιά στην Πεντέλη, ξυπνώντας μνήμες από την εφιαλτική καταστροφή της Πάρνηθας.

Η φωτιά ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης από τέσσερις εστίες στον Αγιο Παντελεήμονα Πεντέλης και γρήγορα επεκτάθηκε στα ανατολικά προς Μελίσσια και Βριλήσσια και στα δυτικά προς Κηφισιά, Κεφαλάρι, Πολιτεία και Κοκκιναρά.

Νέα εστία ξέσπασε, το μεσημέρι, στη σπηλιά του Νταβέλη.  Το βράδυ της Πέμπτης το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ανησυχητική παραμένει η εστία στη Νέα Πεντέλη κοντά στο στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ μικρότερες εστίες καίνε στην κορυφογραμμή του Διονύσου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούν 40 υδροφόρες, 180 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 120 πυροσβέστες. 

 Η πυροσβεστική κάνει λόγο για ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στις 12 Μαίου του 2007 είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά που αποδόθηκε σε εμπρησμό 2 χιλιόμετρα νότια  από το σημείο που ξέσπασε η τωρινή πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας που θεωρείται ύποπτος για εμπρησμό προσήχθη στο Καστρί. Η πυροσβεστική πάντως δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. 

 Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι καθώς κάηκαν σπίτια, ενώ συγκινητική είναι η εθελοντική προσφορά πολιτών. Δέκα πολίτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.  

 Η πυροσβεστική υποστηρίζει ότι κατά το κρίσιμο διάστημα από τις 11 το πρωί ως τις 12.30 έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

 Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το πρώτο νοσοκομείο του ΙΚΑ, πρώην Παπαδημητρίου.

Είκοσι ένας ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ.  Οπως αποκάλυψε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά την επίσκεψη του στο Αμαλία Φλέμινγκ ενημερώθηκε πως το νοσοκομείο έμεινε χωρίς ρεύμα για 45 λεπτά, καθώς δεν λειτουργούσε προσωρινά η γεννήτρια, ενώ υπήρχαν ασθενείς στο χειρουργείο και τη μονάδα τεχνητού νεφρού.  Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, λόγω των συνεχών ρίψεων νερού από τα αεροσκάφη. 

 «Ενώ υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να καούν δάση σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επαγρύπνησης, πρόβλεψης και πρόληψης πυρκαγιών», δήλωσε από τη Νέα Πεντέλη, η Αλέκα Παπαρήγα. 

 Ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν πρόλαβε τη νέα καταστροφή, επιρρίπτει ο ΣΥΝ. Η προεκλογική περίοδος και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που εξαγγέλθηκαν ευνόησαν την ανάπτυξη πυρκαγιών στο φετινό καλοκαίρι, επεσήμανε στον Flash 96 o δασολόγος Νίκος Χλύκας.

Επανέλάβε ότι όσο μεγάλος και εάν είναι ο μηχανισμός καταστολής, εάν δεν στηθεί μηχανισμός πρόληψης, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.  

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε μέσω του Flash 96 ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης. Για ανικανότητα της κυβέρνησης και έλλειψη συντονισμού των αρχών με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος έκανε λόγο στον σταθμό μας, ο Ανδρέας Λοβέρδος.  

Με εντολή του Προκόπη Παυλόπουλου μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, προκειμένου να καταμετρήσει τις ζημιές. 

 Το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει από 150 χιλιάδες ευρώ στους δήμους της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων, και 100 χιλιάδες ευρώ στο δήμο Κηφισιάς, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.  Φωτιές εκτός λεκανοπεδίου Σε ύφεση βρίσκεται οι πυρκαγιές στην Κερασιά Ηλείας, στο δήμο Αχέροντα Θεσπρωτίας και στο Μαλακάσι στην Κατάρα Τρικάλων.

 Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στην Κορινθία, στα Μεντουριάνικα του δήμου Ευρωστίνης, στη Δάφνη Βοιωτίας και στα Δερβενοχώρια. Περιοχές με χαμηλή βλάστηση καίγονται στη Μεσσηνία, στην Κάτω Αμφιθέα του δήμου Δωρίου και στην Αγία Ειρήνη στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Παρασκευή προειδοποιεί η πολιτική προστασία σε Αθήνα, Πειραιά, ανατολική και δυτική Αττική, νότια Εύβοια, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Κυκλάδες.       

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=474&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 17.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote