Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν αρνητικές εξελίξεις λόγω της επίσκεψης Μπαν Γκι Μουν
Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν αρνητικές εξελίξεις λόγω της επίσκεψης Μπαν Γκι Μουν Εκτύπωση E-mail
03.02.10

Διαψεύστηκαν πανηγυρικά όσοι είχαν γίνει προάγγελοι κακών γεγονότων πριν από την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τους Βρετανούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σενάρια για πενταμερή ήρθαν πολλά στο παρελθόν, ενδεχομένως να έρθουν και μελλοντικά, είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν θα τα αποδεχτούμε».

«Δεν χρειάζεται να τα συζητούμε από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη προσέγγιση από τη δική μας τη πλευρά», είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε δεινοπαθήσει με τη δημιουργία σεναρίων από εμάς τους ίδιους. Φτιάχνουμε σενάρια στο μυαλό μας, προσπαθούμε να τα παρουσιάσουμε ως δεδομένα και όταν καταρρίπτονται φτιάχνουμε άλλα σενάρια με το μυαλό μας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη προσέγγιση που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναληφθεί πρωτοβουλία από πλευράς Βρετανίας για τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα και την Τουρκία, είπε ότι «έχουμε ακούσει τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε υπόψη μας κάτι το συγκριμένο». «Αν δεν έχουμε ενώπιον μας τι ακριβώς περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη τέτοια πρωτοβουλία και τι αντικείμενο συζήτησης θα έχει, θα ήταν λάθος από τη δική μου την πλευρά να σχολιάσω οτιδήποτε», είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της και τότε θα τη σχολιάσουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν από μόνες τους να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αν θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας σίγουρα πρέπει να συμμετέχει η Κύπρος σε μια τέτοια συζήτηση. Και όταν λέμε ότι η Κύπρος», είπε, «εννοούμε την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ας αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα εξελιχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία και ποιο θα είναι το περιεχόμενο», επανέλαβε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρόσφατης συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο «προεδρικό», στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είχα τη δυνατότητα να συζητήσω κατά τη διάρκεια της δεξίωσης με τον κ. Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ μου έχει πει ότι δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο».

«Τίθεται από κάποιους ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Κυβέρνηση. Λυπούμαι ειλικρινά γιατί κάποιοι θεωρούν ότι είναι με τη φασαρία και το θόρυβο που πρέπει να τίθενται τα διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, μετά που συνέβηκε το ατυχές γεγονός, κατά την οποία έθεσε στο ΓΓ αυτό το ζήτημα, στην παρουσία του κ. Ντάουνερ». «Αποτέλεσμα ήταν η ξεκάθαρη δήλωση από τον ΟΗΕ ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί τώρα φωνασκούν κάποιοι και λένε ότι τώρα πρέπει να διαμαρτυρηθεί η Κυβέρνηση, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «κάποιοι προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και λένε να τεθεί θέμα Ντάουνερ, ότι εδώ και καιρό προκαλεί προβλήματα» και πρόσθεσε: «θέλω να θυμίσω, γιατί κάποιων η μνήμη είναι κοντή, ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβρη, έθεσε θέμα στο ΓΓ του ΟΗΕ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποια μέλη της Γραμματείας του και αυτό από μόνο του λέει πολλά».

«Κάποιοι επιμένουν να τα ξεχνούν αυτά και να τοποθετούνται με τρόπο προσβλητικό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έξω από κάποια διπλωματικά πλαίσια», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «κάποιοι, πριν έρθει ο ΓΓ των ΗΕ, ήταν προάγγελοι κακών και μιλούσαν για επιβολή ενδιάμεσης συμφωνίας, περί ανακοίνωσης που θα κλειδώνει απαράδεκτες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, για επιβολή διαιτησίας και ενδεχομένως επιβολή χρονοδιαγραμμάτων». «Διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τις ίδιες τις εξελίξεις», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «μετά άλλαξε το τροπάρι. Δεν έγινε αναφορά για αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων μέσα στο κοινό ανακοινωθέν, δεν έγινε αναφορά για τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έγινε αναφορά, μας λένε, για τη βάση στην οποία επιδιώκεται η συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι «εγώ τους προκαλώ να μου πουν πότε στο παρελθόν, κατά τις συναντήσεις των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας με το ΓΓ των ΗΕ, υπήρξαν στα ανακοινωθέντα που ακολούθησαν τέτοιες αναφορές». «Τους προκαλώ να μας πουν όταν επισκέφτηκε ο Κόφι Ανάν την Κύπρο ποιες ήταν οι δηλώσεις που έγιναν και αν περιέχονταν σε εκείνες τις δηλώσεις τέτοιες αναφορές», είπε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο περιθώριο της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «λυπούμαι ειλικρινά γιατί αντί κάποια πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν με σαφήνεια υβριστικές αναφορές ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κολοκυνθίζουν. Ναι μεν, αλλά». «Κατά τη δική μας την άποψη δεν μπορούμε να τα προσεγγίζουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα με ναι μεν, αλλά. Είτε θα τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, είτε θα διολισθήσουμε σε εποχές που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», είπε.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω στις διαχρονικές θέσεις που έχουμε συμφωνήσει στο Εθνικό Συμβούλιο και που έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή κοινότητα για να πετύχουμε το καλύτερο για το σύνολο του κυπριακού λαού και για την Κύπρο μας».

Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με το Δήμαρχο και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4739&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote