Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πάγωμα μισθών και προσλήψεων
Πάγωμα μισθών και προσλήψεων Εκτύπωση E-mail
03.02.10

«Επώδυνες» αλλά «αναγκαίες» αλλαγές για να ανακοπεί «η πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε διάγγελμά του για την οικονομία.

 

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα, φορολογία των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής.

 

Επίσης, «παγώνουν» φέτος οι προσλήψεις και οι μισθοί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα - πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης - δίνεται τέλος στις υψηλές αμοιβές του Δημοσίου, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

«Η βιωσιμότητα και δικαιοσύνη του ασφαλιστικού περνά και από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης».

 

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν έχουμε περιθώρια ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».

 

O κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011 και πως με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα της χώρας, όπως είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

 

«Βιώνουμε κρίση χωρίς προηγούμενο»

Βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ [EUR=X] 

Σχετικά άρθρα , πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και υπογράμμισε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».

 

«Οι όροι δανεισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία... Η χώρα μας αντιμετωπίζεται σαν αδύναμος κρίκος της Ευρωζωνης», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε αναζήτηση συναίνεσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρέσχε στήριξη «με αστερίσκο» στην κυβέρνηση, ενώ συναινετική διάθεση επέδειξε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντίθετα, η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του

Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας απάντησαν αρνητικά στην έκκληση για συστράτευση, μιλώντας για επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

 

O Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως «δεν έχουμε περιθώρια ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις.

 

Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε ό,τι είναι ωφέλιμο

 

«Θα στηρίξουμε ό,τι είναι απαραίτητο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο...θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση», υπογράμμισε, σημειώνοντας: «η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή».

 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναβλητικότητα, εσωτερική διγλωσσία και ασυγχώρητη απραξία, επισημαίνοντας ότι προεκλογικά «έταξε στους πάντες τα πάντα», ενώ αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, όπως ανέφερε, δεν αντέδρασε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα spreads.

 

«Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν τη σπατάλη...Λέμε όχι σε μέτρα που θα ματώσουν τους αδύναμους και θα οδηγήσουν σε φυγή κεφαλαίων».

 

Αλ. Παπαρήγα: Καμία συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα

 

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μετρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέστηση της κερδοφορίας του κεφαλαιου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Υποστήριξε ότι στόχος όλων αυτών των πιέσεων είναι να ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας πως το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο και φοβισμένο, ώστε να δεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που έρχονται.

 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη και με ψηλά το κεφάλι να οργανώσει την αντεπίθεσή του», πρόσθεσε, καλώντας σε ενιαίο μέτωπο στις 10 του Φλεβάρη απέναντι, όπως ανέφερε, στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι συναίνεση υπάρχει, καθώς η ΝΔ είναι συναινετική προς την ουσία των μέτρων, ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, καθώς λέει νυν υπέρ πάντων αντιλαϊκά μετρα και επίσης υπάρχουν και φωνές θεσμολαγνείας, ότι, δηλαδη, με τη βελτίωση των θεσμών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Γ. Καρατζαφέρης: Απαιτείται σύνεση

 

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος επέδειξε διάθεση για συναίνεση.

 

«Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται όλοι να δείξουμε σύνεση και σοβαρότητα, τα προβλήματα είναι πολλά, συσσωρευμένα» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν υπάρξει ρεαλισμός και δεν υπάρξει μικροκομματική σκοπιμότητα υπάρχει ελπίδα να στήσουμε ένα σκηνικό αισιοδοξίας».

 

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, απάντησε πως αν μη τι άλλο πρέπει να ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια αυτά που θα πει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εν δυνάμει εχθρός, αλλά σαν αρωγός. Πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι κάνουμε.

 

Σε επισήμανση δημοσιογράφου για τη στάση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, της οποίας οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε με ένα αιχμηρό σχόλιο. Όπως ανέφερε, κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε η κ. Αλέκα Παπαρήγα να παράσχει συναίνεση.

 

Aλ. Τσίπρας: Πρόγραμμα αποσταθεροποίησης το ΠΣΑ

 

Ο μόνος λόγος που έγιναν αυτές οι συναντήσεις ήταν για να δραματοποιηθεί η ανακοίνωση σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό για την οικονομία.

 

Υπογράμμισε δε πως «συναίνεση σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση μπορεί να έχει μόνο από τη Δεξιά, από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Καρατζαφέρη». «Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο είναι νεοφιλελεύθερο», πρόσθεσε.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να στηριχθεί η απασχόληση, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και παράλληλα να αναζητηθούν συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο με στόχο την έκδοση ευρωομολόγου.

 

Αναφερόμενος στις θέσεις του Πρωθυπουργού, δήλωσε είπε ότι ο κ. Παπανδρέου του έδωσε την εικόνα ότι κατανοεί τις θέσεις του, αλλά, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.

«Εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την πεποίθηση ότι οι λαϊκές αντιστάσεις σε αυτά τα μέτρα που είναι αποφασισμένος να λάβει είναι αντίρροπες κινήσεις στις πιέσεις που δεχόμαστε από την ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες αντιστάσεων του ελληνικού λαού.

naftemporiki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4737&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote