Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το χρέος "τρώει" τις ΗΠΑ
Το χρέος "τρώει" τις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
01.02.10

Αμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ ανέδειξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη μείωση του δημόσιου χρέους "που μοιάζει σαν βουνό", πριν να επιχειρήσουν "να έχουν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα". Την ευθύνη για το χρέος την έχουν οι κυβερνήσεις του Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου, πρόσθεσε.

Στις "εισαγωγικού χαρακτήρα" παρατηρήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2011, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι -σε σύγκριση με το έτος 2000 - αυτός περιέχει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια "σωρευτικό" χρέος, αλλά και μία πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 2,7% - μαζί με ανεργία 10%, που όμως θα υποχωρήσει από το 2013 στο 7,3% του "ενεργού" πληθυσμού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι "τα χρέη σωρεύτηκαν λόγω φοροαπαλλαγών των πλουσίων και λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης", όλα δε αυτά αποδόθηκαν από το σημερινό πρόεδρο "στον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο".

Στον προτεινόμενο από τον πρόεδρο προϋπολογισμό, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2011, το τρέχον (όχι το σωρευτικό) έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1,56 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό κατώτερο του 2%.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μέσα σε μία δεκαετία το αμερικανικό δημόσιο θα συλλέξει έσοδα "τουλάχιστον 122 δισ.δολαρίων" με άνοδο δημοσίων εσόδων κατά 19% και ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη "μεταναστεύσουν" εκτός ΗΠΑ όμιλοι ενέργειας και πολλών άλλων κατηγοριών βιομηχανίες.

Γενικότερα, διαφαίνεται μία κυβερνητική προσπάθεια να παρεμποδίζεται η τοποθέτηση κερδών από πλούσιες εταιρείες σε εξωχώριες (υπεράκτιες) εταιρείες. "Χάνονται και πάμπολλες θέσεις εργασίας, έτσι (από τα διαφεύγοντα για τις ΗΠΑ κέρδη)", υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Εξέχουσα θέση στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό έχουν οι δαπάνες για το σύστημα της υγείας, οι οποίες όμως συναντούν μεγάλες αντιδράσεις κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στο Κογκρέσο.

Αυτή η μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα κινείται σε δύο "άξονες", ο ένας να αγοράζονται "πακέτα" περίθαλψης σε καθεμία Πολιτεία, ο άλλος να εκλογικευτούν οι δαπάνες στους ισχύοντες οργανισμούς κοινωνικής περίθαλψης.

"Ταυτοχρόνως, ο προϋπολογισμός αυτός περιέχει μείωση δαπανών και δημιουργία πάρα πολλών θέσεων εργασίας" υπό τύπον αντανάκλασης "των δυσχερειών, που διέρχεται η ομοσπονδιακή οικονομία" είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

"Πολεμάμε, χάσαμε μέσα σε 24 μήνες επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το δημόσιο είναι υπερ-χρεωμένο, μετά από μία 'χαμένη' δεκαετία" τόνισε.

"Το κράτος πρέπει να ακολουθήσει μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να δημιουργεί θέσεις εργασίας".
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4733&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote