Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντεπίθεση ετοιμάζει ο Καραμανλής
Αντεπίθεση ετοιμάζει ο Καραμανλής Εκτύπωση E-mail
01.02.10

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται να παραστεί στη Βουλή, ενώ τον προβληματίζει και η στάση της Ρηγίλλης που άλλαξε μόνο όταν τηλεφώνησε ο Αγγέλου στον Αρβανιτόπουλο 

«Δεν πρόκειται να αφήσω να σπιλώσουν το όνομά μου. Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν πρόκειται να το κάνω τώρα».

Με αυτή τη φράση, ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής προδιαγράφει τις κινήσεις που θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ήδη έχει εγκατασταθεί στο νέο του πολιτικό γραφείο, έχει καθημερινές συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, ενώ συναντά και πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί στις κυβερνήσεις του.

 
Σταθεροί συνομιλητές του παραμένουν οι κ. Αντώναρος και Ανδριανός, ενώ ήδη τον έχουν επισκεφθεί στο νέο του πολιτικό γραφείο ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας και ο τέως υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος.
 
Η ατζέντα των συνομιλιών του με τους συνεργάτες του και τους τέως υπουργούς είναι σαφές ότι έχει μεταβληθεί την τελευταία εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής που είχε απευθύνει λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2004 στον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκο.
 
Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ο αρχικός του σχεδιασμός να μείνει μακριά από όλα τα θέματα και να περιοριστεί - άγνωστο για πόσο καιρό- σε έναν ρόλο θεατή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί. Τα ίδια τα γεγονότα, σε συνδυασμό με την ουδέτερη στάση που τηρεί η Ρηγίλλης, επιβάλλουν στον τέως πρωθυπουργό να παρέμβει ο ίδιος, και αυτό που αναζητεί τώρα είναι ο τρόπος της παρέμβασής του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός βλέποντας ότι η Ρηγίλλης τον στήριξε υπό πίεση και σε δεύτερο χρόνο, κάτι που προκάλεσε και την οργή του, συζητεί πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να παραστεί ο ίδιος -εφόσον βέβαια κληθεί- και στις δύο εξεταστικές επιτροπές (Βατοπέδι, Siemens) και να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του τεθούν.
 
Μέχρι στιγμής, πάντως, δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από το επιτελείο του. Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που του συστήνουν να αποστείλει υπόμνημα προκειμένου να προστατέψει την εικόνα του και από την άλλη υπάρχει μια δεύτερη ομάδα συνεργατών του, που επιμένουν ότι πρέπει να παραστεί ο ίδιος, να δώσει τις απαντήσεις και να «κλείσει» μία και καλή τα θέματα. Τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί ίσως και μέσα στην εβδομάδα στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι.
 
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί αυτή την ώρα τον τέως πρωθυπουργό είναι το «άδειασμα» από τη Ρηγίλλης. Ο επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της ΝΔ περίμενε ότι, αμέσως μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον κ. Χριστοφοράκο, θα υπήρχε ανακοίνωση - κάλυψη από τη ΝΔ.
 
Το παρασκήνιο
Αντίθετα όμως, υπήρξε -επί τέσσερις ημέρες- σιωπή και μόλις την Παρασκευή και αφού είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των συνεργατών του και των συνεργατών του κ. Σαμαρά, υπήρξε αντίδραση του προέδρου της ΝΔ και των κορυφαίων στελεχών της Ρηγίλλης, που τον κάλυψαν πολιτικά. Εν τω μεταξύ, όμως, είχαν υπάρξει οι τοποθετήσεις των κ. Μιχαλολιάκου, Γιακουμάτου και Κασσαπίδη, οι οποίοι ζήτησαν δημόσια διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του κόμματός τους.
 
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέδωσε σε προσωπικές πικρίες τις επιθέσεις αυτές, αλλά συνεργάτες του επεσήμαναν ότι θα έπρεπε η Ρηγίλλης να είχε παρέμβει ταχύτερα προκειμένου να «φρενάρει» τις αντιδράσεις αυτές.
 
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των διευθυντών των γραφείων του νυν και του τέως προέδρου της ΝΔ κ. Αρβανιτόπουλου και Αγγέλου και συζητήθηκε το θέμα της στάσης της Ρηγίλλης.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου και άλλων συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή θα δοκιμαστούν και τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των εξεταστικών επιτροπών καθώς τότε θα αποκαλυφθούν οι οδηγίες που έχουν λάβει από τη Ρηγίλλης οι βουλευτές της ΝΔ - μέλη των εξεταστικών.
 
Οι ''απολογίες'' των πρώην υπουργών
Στις εξεταστικές επιτροπές
 
Π. Δούκας: Τα ήξερε όλα το Μαξίμου
Ο Π. Δούκας επιμένει ότι όλα ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής», «αν και το θέμα έχει εξαντληθεί, προσβλέπω να καταθέσω, προκειμένου να διαπιστωθεί, για μια ακόμη φορά, ότι όλες οι ενέργειες ήταν νόμιμες, ηθικές και πολιτικά σωστές». Εντός Αθηνών, μακριά από τη Βουλή και το κόμμα του, βρίσκεται ο Γ. Βουλγαράκης, η εμπλοκή του οποίου εξελίχθηκε σε... οικογενειακή υπόθεση (θυμίζουμε ότι η σύζυγος είχε συντάξει τα περισσότερα συμβόλαια ανταλλαγών).
 
Αλ. Κοντός: Τα έμαθα από τον Μπασιάκο
Ο Αλ. Κοντός, με τον οποίο επίσης μιλήσαμε, θυμίζει ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε τις ανταλλαγές αφού τις είχε υπογράψει ο προϊστάμενός του τότε υπουργός Ε. Μπασιάκος και πως μαζί με τους αγρότες της Θράκης είχε αντιταχθεί στις απαιτήσεις της Μονής. Επιμένει ότι δεν πήρε εντολή από κανέναν και πως ούτε στην προηγούμενη Εξεταστική ούτε σε αυτή θα έλθει σε συνεννόηση με κανέναν. Πάντως εντός ψηφοδελτίων αλλά εκτός Βουλής, με απόφαση των πολιτών της Βοιωτίας, βρέθηκε ο Ε. Μπασιάκος, υπουργός Γεωργίας την επίμαχη περίοδο.
 
Θόδωρος Ρουσόπουλος
«Θα πάω στην εξεταστική, αλλά θα πω τα ίδια»
 
Το καμπαναριό της Μονής Βατοπεδίου ηχεί... πένθιμα. Ενα σκάνδαλο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, μπαίνει και πάλι στη «βάσανο» της διερεύνησης μέσα από μια νέα Εξεταστική Επιτροπή, που ξεκινάει τις εργασίες της αύριο το απόγευμα στη Βουλή.
 
Ο Θ. Ρουσόπουλος, από πανίσχυρος συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού ιδιωτεύει, έχοντας ρίξει το βάρος του στο διδακτορικό του.
 
«Εγώ δεν έχω να προσθέσω κανένα νέο στοιχείο. Βεβαίως και θα προσέλθω στην Επιτροπή, αλλά τα ίδια θα πω» μας είπε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως για τον ίδιο κάθε νέο στοιχείο θα είναι ευπρόσδεκτο, καθώς, κατά την εκτίμησή του, θα επιβεβαιώνει τη μη ανάμειξή του στις ανταλλαγές.
 
Η... γραμμή. Πολιτικοί φίλοι του πρώην ισχυρού άντρα του Μαξίμου υπενθυμίζουν μάλιστα ότι δεν υπήρξε ούτε μια σοβαρή καταγγελία εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου από τους 122 μάρτυρες που εξέτασε η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.
 

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4726&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote