Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η 11η Σεπτεμβρίου «όπλισε» τον πόλεμο στο Ιράκ
Η 11η Σεπτεμβρίου «όπλισε» τον πόλεμο στο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
31.01.10

Αμετανόητος για τον πόλεμο στο Ιράκ και προσκολλημένος στις εμμονές του εμφανίστηκε ο Τόνι Μπλερ στην πολύαναμενόμενη, μαραθώνια κατάθεσή του ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής Τσίλκοτ, που κράτησε πάνω από έξι ώρες. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα κληθεί και σε δεύτερη ακρόαση.

«Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου η θέση μου άλλαξε δραματικά, όπως και του Μπους. Ως τότε πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να περιορίσουμε τον Σαντάμ. Μετά όμως αποφασίσαμε να τον ανατρέψουμε, για να μην αφήσουμε τους τρομοκράτες να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής», ισχυρίστηκε ο Μπλερ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

 Επιμένοντας στον αυθαίρετο συσχετισμό του Ιρακινού δικτάτορα με την Αλ Κάιντα («πάντα ανησυχούσα ότι κάποτε θα συναντιόνταν»), ο πρώην πρωθυπουργός διαχώρισε σε «καλά» και «κακά» τα κράτη που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Εξάλλου, αρνήθηκε ότι είχε έλθει σε «μυστική συμφωνία αίματος» με τον Μπους τον Απρίλιο του 2002 για να εισβάλουν στο Ιράκ ακόμη και χωρίς αφορμή, όπως τον είχε κατηγορήσει ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, σερ Κρίστοφερ Μάγερ.

«Δεν είχα μυστική συμφωνία με τον Μπους. Απλώς του είπα ανοιχτά ότι θα τον στηρίξουμε στην αντιμετώπιση της απειλής», τόνισε.

Ο Μπλερ ισχυρίστηκε ότι εκείνη την εποχή «πίστευε πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι ο Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και απέδωσε σε... υπερβολές του Τύπου την περίφημη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών περί «45λεπτης ετοιμότητας του Ιράκ για να τα χρησιμοποιήσει». Εκείνη όμως τη χαλκευμένη έκθεση είχε επικαλεστεί για να πείσει τη Βουλή και τον λαό για την αναγκαιότητα της εισβολής.

Η επιτροπή Τσίλκοτ είναι η τρίτη που ασχολείται με τις πολιτικές ευθύνες της βρετανικής κυβέρνησης για την εισβολή του 2003 (μετά τις επιτροπές Χάτον και Μπάτλερ) και η δυσκολότερη για τον Μπλερ και τον διάδοχό του, Γκόρντον Μπράουν. Ο τελευταίος θα κληθεί να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες, ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

«Ο Μπλερ καλείται να απαντήσει σε εκατομμύρια Βρετανούς γιατί συμμετείχε σε μια παράνομη εισβολή σε ξένη χώρα, δηλώνοντας άνευ όρων υποταγή στον Λευκό Οίκο», έγραψε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. Ακόμη και ο βιογράφος του Μπλερ, Τόνι Σέλντον, παραδέχτηκε πως η χτεσινή μέρα ήταν κρίσιμη όχι μόνο για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά για ολόκληρο τον βρετανικό λαό και για το ηθικό ανάστημα της Βρετανίας. «Ο κόσμος δεν έχει συγχωρήσει στον Μπλερ ότι οδήγησε τη χώρα μας στον πόλεμο του Ιράκ», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντ. Μπλάνκετ.

Διαδηλωτές
Να σημειωθεί πως ο Μπλερ έφτασε δύο ώρες νωρίτερα στο Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ, απέναντι από τη Βουλή, και μπήκε από την πίσω πόρτα, για να αποφύγει την οργή εκατοντάδων διαδηλωτών, μελών αντιπολεμικών οργανώσεων και συγγενών των 179 νεκρών Βρετανών στρατιωτών, που φώναζαν συνθήματα «Βάλτε τον Τόνι φυλακή»,

«Ο Μπλερ είπε ψέματα - και πέθαναν χιλιάδες». Στην ανοιχτή για το κοινό ακρόασή του υποβλήθηκαν πάνω από 3.000 αιτήσεις για 80 θέσεις (από 40 για την πρωινή και την απογευματινή συνεδρίαση). Αλλες 20 θέσεις προορίζονταν για συγγενείς νεκρών στρατιωτών.

«STOP THE WAR»
Θα λογοδοτήσει στη Χάγη

«Τις αληθινές απαντήσεις για την εισβολή ο Τόνι Μπλερ θα υποχρεωθεί τελικά να τις δώσει σε ένα δικαστήριο εγκληματιών πολέμου, στη Χάγη», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης Stop the War, Αντριου Μούρεϊ, έξω από το Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ.

Από την αρχή της διαδικασίας, ο σερ Τζον Τσίλκοτ είχε καταστήσει σαφές πως η πενταμελής επιτροπή «δεν είναι δικαστήριο και δεν αναζητά ενόχους».

Στόχος της είναι να αντλήσει μαθήματα από τον πόλεμο στο Ιράκ, ώστε να βοηθήσει μελλοντικές βρετανικές κυβερνήσεις να αποφύγουν παρόμοιους σκοπέλους. Ωστόσο, το θέμα της παραπομπής του Τόνι Μπλερ για το «βρετανικό Ουότεργκεϊτ» (όπως το αποκάλεσε ο αρθρογράφος των Times και βιογράφος του Μπλερ, Τόνι Σέλντον) δεν έχει κλείσει οριστικά.

Βασικός υπέρμαχος της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού σε δικαστήριο εγκληματιών πολέμου είναι ο στρατηγός σερ Μάικλ Ρόουζ, πρώην διοικητής των δυνάμεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία και βασικός μάρτυρας στη δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4725&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote