Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταθέτει για το Ιράκ ο Τόνι Μπλερ
Καταθέτει για το Ιράκ ο Τόνι Μπλερ Εκτύπωση E-mail
30.01.10

Ο 56χρονος Τόνι Μπλερ έφτασε δύο ώρες νωρίτερα για την εξάωρη κατάθεσή του στο Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ, που βρίσκεται απέναντι από το κοινοβούλιο, στο κέντρο του Λονδίνου. Ο Μπλερ αφού πέρασε τη ζώνη αστυνομικής φρούρησης, εισήλθε στο κτίριο από μια είσοδο στην πίσω πλευρά, προφανώς για να αποφύγει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές και τις τηλεοπτικές κάμερες, ανακοίνωσε η Βρετανική Ένωση Τύπου.

Η εξέταση του Μπλερ από την πενταμελή επιτροπή θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της νομιμότητας του πολέμου με τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και στις φερόμενες μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την αναγκαιότητα έναρξης του πολέμου. Στην αίθουσα θα παραβρίσκονται και συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Μία σειρά από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι του στρατού έχουν ήδη καταθέσει. Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία, ωστόσο έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στον απόηχο της εισβολής.

Η Λίντσεϊ Τζέρμαν, επικεφαλής της οργάνωσης διαμαρτυρίας Stop The War, δήλωσε "αηδιασμένη" από το γεγονός ότι ο Μπλερ οδηγήθηκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα. "Δεν έχει την αξιοπρέπεια ή την ειλικρίνεια να αντιμετωπίσει το κοινό, τις οικογένειες των στρατιωτών και τους ιρακινούς που θα έρθουν εδώ σήμερα - και θα είναι πολλοί - για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο", είπε η ίδια ενώ στεκόταν μέσα στη βροχή.

"Τις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει τελικώς να τις δώσει στη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου", λέει ο πρόεδρος του Stop the War, Άντριου Μάρεϊ. "Είναι ένας φτασμένος ηθοποιός, αλλά νομίζω ότι πολύς κόσμος έχει δει εδώ και καιρό (τι κρύβεται) πίσω από το σενάριό του".

Πλήθος διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου".

Επτά χρόνια μετά από τη στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέϊν και σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Μπλερ παρέδωσε την εξουσία στον Γκόρντον Μπράουν, το θέμα της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο εξακολουθεί να προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης.

Η εμφάνιση του Μπλερ δεν θα επηρεάσει μόνο την υστεροφημία του, αλλά μπορεί και να πλήξει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Εργατικό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος την εποχή του πολέμου ήταν υπουργός Οικονομίας. Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών φοβούνται ότι η διαδικασία θα διχάσει τους ψηφοφόρους πλήττοντας το κόμμα, το οποίο ήδη βρίσκεται πίσω από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

"Είναι μία κρίσιμη ημέρα για εκείνον (τον Μπλερ), για τους βρετανούς πολίτες και για τις ηθικές αξίες της χώρας", δήλωσε ο Άντονι Σέλντον, πολιτικός σχολιαστής και βιογράφος του Μπλερ.
  enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4719&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote