Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπαράζ επαφών Δρούτσα στο Λονδίνο
Μπαράζ επαφών Δρούτσα στο Λονδίνο Εκτύπωση E-mail
29.01.10

Σημαντικές συναντήσεις είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στο περιθώριο του Συνεδρίου για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο.

Συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μιλόσοσκι πραγματοποίησε «άνοιγμα», προτείνοντας αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών από «γραφεία συνδέσμων» σε πρεσβείες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δρούτσας απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι η πρόταση δεν συνάδει με την αρνητική ρητορική έναντι της Ελλάδας, η οποία επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δυσχεραίνει την προσπάθεια εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Μιλοσόσκι πρότεινε επίσης την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, την οποία ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αντιμετώπισε θετικά. Οι δύο συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις κάποια στιγμή στο μέλλον, ενώ ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes.

Τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, το οποίο διανύει κρίσιμη περίοδο, ζήτησε από τον κ. Δρούτσα ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όμως είναι συγκρατημένη λόγω των μηνυμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο εξαρτάται από την καλή διάθεση των Τουρκοκυπρίων. Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Μπαν Κι Μουν θα ταξιδέψει την προσεχή εβδομάδα στην Κύπρο.

Για την υφαλοκρηπίδα

Ο κ. Δρούτσας συζήτησε και με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα, με τον οποίο συζήτησε σε θετικό κλίμα το ζήτημα που έχει ανακύψει με την υφαλοκρηπίδα, έπειτα από απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ότι η υπάρχουσα διμερής συμφωνία είναι αντισυνταγματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις σε αυτό το θέμα θα υπάρξουν, αφού η απόφαση του δικαστηρίου επιδοθεί στην αλβανική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα την ανακοινώσει επίσημα στην ελληνική.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμενόταν έως αργά χθες το βράδυ η έκβαση του κλειστού δείπνου που είχε ο κ. Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου του Λονδίνου και αναμενόταν να κινηθεί στους άξονες που έθεσαν οι επιστολές Ερντογάν-Παπανδρέου.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4713&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote