Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προσκλητήριο μνήμης των θυμάτων του Άουσβιτς
Προσκλητήριο μνήμης των θυμάτων του Άουσβιτς Εκτύπωση E-mail
27.01.10

Οι σειρήνες στο ναζιστικό κολαστήριο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου ήχησαν, για την έναρξη των τελετών για την 65η επέτειο της απελευθέρωσής του από τις συμμαχικές δυνάμεις (27 Ιανουαρίου του 1945). 

Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου (στο δεύτερο συγκρότημά του ήταν τα κρεματόρια του στρατοπέδου) αποτελεί το Σύμβολο των απηνών ναζιστικών διώξεων κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και ο ΟΗΕ από την πλευρά του, από το 2005 και μετά, την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς έχει επιλέξει ως "Διεθνή ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

Επιζώντες πρώην κρατούμενοι του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, οι μεγάλης πια ηλικίας στρατιώτες του Κόκκινου στρατού που το απελευθέρωσαν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και χιλιάδες κόσμος ήταν παρόντες σ' αυτό το "προσκλητήριο" Μνήμης.

Γι αρκετούς, σίγουρα θα είναι η τελευταία φορά που μπόρεσαν να βρεθούν στον τόπο του ανείπωτου μαρτυρίου. Εκεί, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι (Εβραίοι απ' όλη την Ευρώπη, Τσιγγάνοι, κομμουνιστές, απλοί όμηροι, άπειρα γυναικόπαιδα) θανατώθηκαν στους θαλάμους των αερίων κι αποτεφρώθηκαν στα κρεματόρια του Μπιρκενάου, σε 24ωρη βάση, από συνεργεία κρατουμένων, τα "Ζόντερ κομμάντο".

Χιλιάδες άλλοι κρατούμενοι πέθαναν στο Άουσβιτς από ασιτία, από κακουχίες, από τύφο, τουφεκίστηκαν με συνοπτική διαδικασία.
nooz

Το Άουσβιτς είναι το μεγαλύτερο κοιμητήριο της Ευρώπης, λέει επιζήσασα του ναζιστικού στρατοπέδου.


Νετανιάχου: Το κακό δεν θα ξαναπέσει στον ισραηλινό λαό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ορκίστηκε δίνοντας το "παρών" στην τελετή ότι, "ποτέ το κακό δε θα πέσει εκ νέου πάνω στον ισραηλινό λαό". "Από τον τόπο αυτό μιλώντας, σας ορκίζομαι με την ιδιότητα του ηγέτη ότι ποτέ πια δεν θα επιτρέψουμε το κακό να πέσει εκ νέου πάνω στον ισραηλινό λαό", υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο κ. Νετανιάχου.

Θύμισε ότι η "Τελική Λύση" οδήγησε στο να χαθούν έξι εκατομμύρια Εβραίοι - σχεδόν το ήμισυ όλων των ευρωπαϊκών ισραηλιτικών κοινοτήτων πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

"Το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε έργο άγριων θηρίων, αλλα άγριων ανθρώπων", συμπλήρωσε. "Λέμε όχι στα τωρινά σχέδια εξόντωσης του εβραϊκού λαού" ανέφερε σε έναν σαφή υπαινιγμό για την ιρανική κυβέρνηση.

Τον ισραηλινό πρωθυπουργό συνόδευε η σύζυγός του Σάρα της οποίας όλη η πατρική οικογένεια "ξεκληρίστηκε" στο Ολοκαύτωμα.

Ομιλία ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου εκφώνησε την ίδια ημέρα ο ισραηλινός πρόεδρος - βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης - Σιμόν Πέρες. Κάλεσε τους νέους της Γερμανίας να μην λησμονούν το Ολοκαύτωμα και να μαθαίνουν τί συνέβη τότε, ενώ αναφέρθηκε και στον αντισημιτισμό που εκφράζεται από την ηγεσία του Ιράν.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε με δηλώσεις του - στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου - "όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα".  "Πέρασαν κιόλας 65 έτη, αφότου νικήθηκε ο Φασισμός, αλλά και σήμερα ακούμε φωνές που θέλουν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα , αλλά και να 'εξισώσουν' τα θύματα με τους δήμιους , τους, τους απελευθερωτές με τους κατακτημένους".

"Σε κάποιες χώρες", παρατηρεί ακόμα ο ρώσος πρόεδρος, "οι συνεργάτες των Ναζί έχουν γίνει ήρωες.. .Αλλ' αυτές οι απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία απαράδεκτες κατ' εμέ είναι, ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας όλοι οι υπόλοιποι, για να επικρατήσουμε".

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4710&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote