Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φήμες για εμπλοκή των κινέζων αναστατώνουν την ελληνική οικονομία.
Φήμες για εμπλοκή των κινέζων αναστατώνουν την ελληνική οικονομία. Εκτύπωση E-mail
27.01.10

Aνω κάτω κάνουν την ελληνική οικονομία φήμες και δημοσιεύματα στο εξωτερικό για δανεισμό της χώρας μας από την Κίνα. Τα spreed εκτοξεύτηκαν και το χρηματιστήριο βούλιαξε στην σημερινή συνεδρίαση πέφτοντας κάτω από τις 2000 μονάδες.Οι τράπεζες έπεσαν 5,9% ενώ σημαντική ήταν η πτώση της Εθνικής τράπεζας που έκλεισε στα 15,40 με πτώση 5,64%.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τα δημοσιεύματα για πρόταση της Goldman Sachs για την πώληση στρατηγικού μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζική τράπεζα, αλλά και της αγοράς ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα.
«Στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας, εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα πραγματοποίησε ταξίδι στο Λονδίνο για συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές. Συναντήσεις παρόμοιου είδους συνεχίζονται και στην Αθήνα ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στις ΗΠΑ και στην Ασία.
Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού.
Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.»
«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση της Κομισιόν στα δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ενίσχυση του Πεκίνου ως οικονομικής δύναμης. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα φέρει την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs να προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και στην State Administration of Foreign Exchange, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.
Το ίδιο δημοσίευμα φέρει ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs να έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα στον τρέχοντα μήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Πεκίνο δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για την αγορά ομολόγων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της Goldman Sachs, βάσει της οποίας μία κινεζική τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα.

APOGEVMATINI

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4708&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 27.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote