Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Γ. Παπανδρέου
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Γ. Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
27.01.10

Τις θέσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει στείλει επίσημη πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αλλά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Εκτίμησε δε ότι οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό καθίσταται δύσκολη και έφερε ως παράδειγμα την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, “όταν όλοι πίστευαν ότι τα πράγματα όδευαν προς μία λύση”.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκοντας τη λύση του Κυπριακού.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει άμεσα να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος έχει ισχυρή θέληση για να δοθεί λύση στο θέμα. Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε ό,τι αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρατηρείται βαθιά κρίση στον αγροτικό τομέα και ως εκ τούτου η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί κρίνεται δύσκολη. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τις επαφές του στο Νταβός, το οποίο θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνοδευμόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα έχει πολλές συναντήσεις με ξένα ΜΜΕ, κυρίως οικονομικά.

“Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι”

Μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. “Δεν είμαστε ξέφραγό αμπέλι”, δήλωσε. Παρέθεσε δε και κάποια στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των μεταναστών οι οποίοι παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη είναι 30%, όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 0,1%. “Σε κάθε περίπτωση”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, “το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή, η λογική της ευνομίας”.

"Άρωμα Ινδίας" για τόνωση της επιχειρηματικότητας

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να έχει καλές επαφές με τέσσερις μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, “υπάρχει και η οικονομική διπλωματία”, προσθέτοντας ότι “εκτός από το νοικοκύρεμα που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα”.

►Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού, κατεβάζοντας το αρχείο σε μορφή pdf από τη δεξιά στήλη.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4704&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote