Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γαλλία: Όχι μπούργκα στις δημόσιες υπηρεσίες
Γαλλία: Όχι μπούργκα στις δημόσιες υπηρεσίες Εκτύπωση E-mail
27.01.10

Στο κοινωνικό προσκήνιο της Γαλλίας, αλλά και στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου, βρίσκεται για άλλη μια φορά η μπούργκα (μαντίλα) που φοράνε οι γυναίκες μουσουλμάνες.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τότε που είχε προταθεί να απαγορευθεί πλήρως η χρήση της στη γαλλική επικράτεια και τώρα μια επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος κατέληξε στο ότι η γενική απαγόρευση δεν μπορεί να ισχύει – και ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η απαγόρευση της χρήσης της στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η κοινωνική αντίδραση στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν μεγάλη.

Αρκετοί Γάλλοι δήμαρχοι είχαν εκφράσει φόβους ότι η προτεινόμενη τότε απαγόρευση δεν θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί και ενδεχομένως να οδηγούσε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γαλλία απαγόρευσε τη μουσουλμανική μαντίλα στα κρατικά σχολεία το 2004.

Πολλοί δήμαρχοι και δάσκαλοι υποστήριξαν την απαγόρευση και η σχετική ευκολία με την οποία εφαρμόστηκε θεωρήθηκε από πολλούς ως ιδανική απόδειξη της ανάγκης απαγόρευσης και κάθε άλλου στοιχείου της μουσουλμανικής ενδυμασίας που καλύπτει το πρόσωπο.

Ωστόσο τώρα προτείνεται, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Guardian», να ισχύει η απαγόρευση της χρήσης της μόνο σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία.

Προβληματισμός πάντως εξακολουθεί και υπάρχει για τον φορέα που θα μπορεί να διενεργεί τους σχετικούς ελέγχους.

Προτείνεται σε πρώτη φάση να μην επιβάλλεται πρόστιμο σε όσες γυναίκες εξακολουθούν και φοράνε μπούργκα σε αυτούς τους χώρους, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί θα έχουν δικαίωμα να αρνούνται να τις εξυπηρετούν.

Η Γαλλία είναι μία χώρα στην οποία δεν υπάρχει χώρος για τη μπούργκα, έχει δηλώσει επανειλημμένως ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί: «Η συγκεκριμένη ενδυμασία δεν είναι ένδειξη θρησκείας, αλλά δουλικότητας».

Πριν από λίγους μήνες, η γαλλική Δημοκρατία αρνήθηκε να δώσει τη γαλλική υπηκοότητα σε μια μουσουλμάνα που έχει επιλέξει να φοράει μπούργκα.

Οι ισλαμικές «ακρότητες» δεν συνάδουν με την αρχή της ισότητας των φύλων ήταν το επιχείρημα και η Γαλλική Δημοκρατία επέλεξε να μην αποκλίνει των αρχών της.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4701&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων