Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εξεταστική για τον Μπλερ
Εξεταστική για τον Μπλερ Εκτύπωση E-mail
25.01.10

Επτά χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι Βρετανοί εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις στο εάν εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Μπλερ για να στηρίξουν έναν πόλεμο που αποδείχθηκε «θησαυρός» μόνο για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές που εξέτασαν το θέμα το 2003-2004, επί πρωθυπουργίας ακόμη του Τόνι Μπλερ, δεν κατάφεραν να πείσουν τη βρετανική κοινή γνώμη για την αυθεντικότητα των «απαλλακτικών» για την κυβέρνησή του συμπερασμάτων τους.

 
Ο Γκόρντον Μπράουν, αν και άφησε το περασμένο καλοκαίρι να εννοηθεί ότι αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για να δεχθεί τη διεξαγωγή και μιας τέταρτης κοινοβουλευτικής έρευνας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση να καταθέσει πρώτη φορά και ο Μπλερ.
 
Ετσι, στις 29 Ιανουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πενταμελή κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά κυρίως μ' ένα ακροατήριο 120 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι συγγενείς νεκρών βρετανών στρατιωτών.
 
Το γεγονός ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί για μια ακόμη φορά την απόφασή του να οδηγήσει τους Βρετανούς στον πόλεμο, πρόκειται να κάνουν αυτές τις έξι ώρες που θα βρεθεί μπροστά τους ιδιαίτερα δύσκολες. Η παρουσία κοινού αλλά και το γεγονός ότι από τις 24 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία έως το 2011, που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα καταθέσουν 179 πρόσωπα, διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό την έρευνα από τις προηγούμενες, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής Σερ Τζον Τσίλκοτ θα έχει στα χέρια του έναν τέτοιο όγκο καταθέσεων.
 
Παρ' όλα αυτά, αρκετοί βρετανοί πολιτικοί αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι ακόμη και οι καταθέσεις κορυφαίων παραγόντων εκείνης της περιόδου, όπως ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών, ο Τζεφ Χουν, υπουργός Αμυνας αλλά και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σερ Τζον Σκάρλετ και ο βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον Σερ Κρίστοφερ Μέγερ, δεν θα προσθέσουν τίποτα περισσότερο στο τελικό.
 
Μια εικόνα που προκύπτει από τις μέχρι τώρα καταθέσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών αλλά και του στενότερου συμβούλου του Τόνι Μπλερ, Τζόναθαν Πάουελ, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι «ο πόλεμος ήταν ένα λάθος», τον απέδωσε σε λάθος των μυστικών υπηρεσιών και όχι στη μυστική συμφωνία ανάμεσα στον Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους.
 
Πρόκειται στην ουσία για την περίφημη συνάντηση των δύο ηγετών την άνοιξη του 2002 στο ράντσο του αμερικανού προέδρου στο Τέξας. Τότε, που στην «έκθεση» για το Ιράκ προστέθηκε η επισήμανση ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής που μπορούν να πλήξουν στόχους μέσα σε 45 λεπτά.
 
Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο Τόνι Μπλερ, είναι η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός το διάστημα 2002-2003 και φυσικά, οι σχέσεις του με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Μπους. Πάντως, η χρονική στιγμή στην οποία διεξάγεται η έρευνα αλλά και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της το 2011, δεν είναι καθόλου τυχαία.
 
Οι εθνικές εκλογές που μεσολαβούν, τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται να είναι ένα γερό χαστούκι για τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος προσπαθεί με πολιτικούς ελιγμούς να «μοιραστεί» την αναμενόμενη ήττα των Εργατικών με τον Τόνι Μπλερ.
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα οι Τόρις, έχουν αντιδράσει έντονα πιέζοντας για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιτροπής πριν από τις εκλογές.
 

ΕΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4693&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote