Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα:«είμαι έτοιμος να πολεμήσω με τις Τράπεζες»
Ομπάμα:«είμαι έτοιμος να πολεμήσω με τις Τράπεζες» Εκτύπωση E-mail
23.01.10

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, ύστερα από την ανακοίνωση των προτάσεων του Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή ορίων στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων τραπεζών. Ωστόσο οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, φαίνονται έτοιμες να στηρίξουν το σχέδιό του καθώς ενδέχεται να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη. 

Δεδομένου πάντως ότι η κάθε χωρα έχει τις δικές της ιδέες για τις κανονιστικές ρυθμίσεις των τραπεζών, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θέλησαν να δεσμευθούν ότι θα το ακολουθήσουν, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του Ομπάμα μπορεί να συσκοτίσει την παγκόσμια προσέγγιση που ακολουθούν τα κράτη της Ομάδας των 20 (G20). 

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση του Ομπάμα λέγοντας ότι είναι ένα «πολύ, πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός». «Αναγνωρίζουν ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις, λέξεις ταμπού που ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους των ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για να ελέγξουν τις υπερβολές των τραπεζών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι αισθάνεται «άνετα» με το σχέδιο του Ομπάμα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται να εξετάσει τις λεπτομέρειες καθώς διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές ανάγκες. 

Η αντιπολίτευση των Συντηρητικών της Βρετανίας όμως πρόσφερε πιο συμπαγή υποστήριξη στον Ομπάμα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δημιουργήσει πολύ χώρο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να δημιουργήσει κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ένα λογικό σύστημα διεθνών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου για οικονομικά θέματα των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC.

Την ίδα ώρα πάντως, στις χρηματαγορές επικρατούσε νευρικότητα. Οι μετοχές της Barclays παρουσίασαν απώλειες της τάξεως του 6,2%, της Royal Bank of Scotland κατά 6% ενώ της Deutsche Bank κατά 4,9%. Απώλειες είχαν επίσης οι μετοχές της Societe Generale και άλλων τραπεζών.  

Σκληρή απάντηση Ομπάμα στις τράπεζες

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «έτοιμος για μάχη» με τις τράπεζες. «Ποτέ ξανά ο Αμερικανός φορολογούμενος δεν θα κρατηθεί όμηρος από τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Ην.Πολιτειών πρότεινε περιορισμό στο μέγεθος και την εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών των μεγάλων τραπεζών, επισημαίνοντας ότι θεωρεί προσωπικά απαράδεκτη «την επιστροφή στις 'παλιές πρακτικές', που οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση». Τόνισε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν την επ' αόριστον διόγκωση του κύκλου των εργασιών τους και να αγοράζουν κτηματομεσιτικές εταιρίες. Επίσης, προτείνει απαγόρευση στις τράπεζες να επενδύουν, να κατέχουν ή να υποστηρίζουν κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την επιβολή φόρου στις τράπεζες ώστε να επιστραφούν τα χρήματα των φορολογουμένων που χρησιμοποιήθηκαν από τα δημόσια ταμεία για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4682&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote