Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποστάσεις Καμίνη-Φλωρίδη για ιθαγένεια
Αποστάσεις Καμίνη-Φλωρίδη για ιθαγένεια Εκτύπωση E-mail
20.01.10

«Τριπλός μπελάς» αποδείχθηκε για την κυβέρνηση η ακρόαση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Συνήγορος, καθηγητής Γ. Καμίνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης τήρησαν αποστάσεις από το σχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση για την απονομή ιθαγένειας, ενώ ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής δεν δίστασε να καταδικάσει και τις προληπτικές προσαγωγές, αφήνοντας αιχμές για την πρακτική επί των ημερών του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις.

 

Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη πως «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Είναι μία από τις πράξεις της κρατικής εξουσίας που διατηρεί τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας», διατυπώθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη «αν η απονομή της ιθαγένειας είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες». Αφού ο κ. Καμίνης υπογράμμισε με νόημα, για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει», πρόσθεσε ότι τελικά η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία έκδοσης της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα.

Click here to find out more!

Αλλά και οι πιεστικές και σκληρές ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη προς τον κ. Καμίνη σχολιάστηκαν ως αποστάσεις από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο να δοθεί σε μετανάστη η δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος θα αρνηθεί την απονομή ιθαγένειας. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν υπεκφυγές», είπε ο κ. Φλωρίδης, προειδοποιώντας πως «πρόκειται για θέμα που σχετίζεται με την έννοια έθνους κράτους».

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ποτέ δεν είπε ‘’Δώστε ιθαγένεια’’», είπε ο κ. Καμίνης. «Θεωρώ όμως εύλογο και απαραίτητο όταν έχεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επί μακρόν διαμένουν στη χώρα έχουν συνάψει δεσμούς, έχουν φτιάξει οικογένειες, τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει εδώ, να τους βοηθάς να αποκτήσουν ιθαγένεια, διότι ουσιαστικά έχεις πολίτες που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα και άρα είναι ανυπεράσπιστοι και όχι να εκφεύγουν της νομιμότητας για το παραμικρό, αν δηλαδή κάποια στιγμή δεν συμπληρώνουν ένσημα» συμπλήρωσε.

Βουλευτικό… πάσο

Ταυτόχρονα, ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι δέχεται πλήθος καταγγελιών για τις σημαντικές καθυστερήσεις της διοίκησης στην απονομή ιθαγένειας. Όπως είπε,το φαινόμενο είναι εντονότερο στις περιπτώσεις «Αλβανών Βορειοηπειρωτών», κάνοντας γνωστό ότι εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις, αλλά η ιθαγένεια έχει απονεμηθεί μόνο σε 30.000. Μάλιστα ο κ. Καμίνης συνέδεσε τις καθυστερήσεις με φαινόμενα αδιαφάνειας μεταξύ των οποίων και οι πελατειακές παρεμβάσεις βουλευτών, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αιχμές για Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Καμίνης διατύπωσε αιχμές και για την πρακτική των αθρόων προσαγωγών για την αποτροπή επεισοδίων. «Πολύ συχνά στη Δημοκρατία η πλειοψηφία είναι που παραβιάζει τα δικαιώματα» είπε ο Συνήγορος του Πολίτη και πρόσθεσε: «Οταν έχουμε 700 ή 800 προσαγωγές και αφήνονται μετά ελεύθεροι οι 700 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει πρόβλημα».

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4672&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote