Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ελληνες διασώστες στην Αϊτή
Ελληνες διασώστες στην Αϊτή Εκτύπωση E-mail
19.01.10

Για την Αϊτή αναχωρεί την Τρίτη η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) προκειμένου να συνδράμει στο έργο των σωστικών συνεργείων.Σύμφωνα με το διευθυντή επιχειρήσεων της ΕΟΔ, Αλέξανδρο Λιάμο, στην αποστολή συμμετέχουν 16 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι νοσηλευτές.

«Μεταβαίνουμε στο Πορτ-ο-Πρενς για την παροχή τηλεπικοινωνιακής στήριξης στις ομάδες διάσωσης», ανέφερε ο κ. Λιάμος, διευκρινίζοντας ότι θα οργανώσουν ένα ασύρματο δίκτυο προκειμένου να συντονίσουν όλες τις διασωστικές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Πακέτο βοήθειας από την ΕΕ

Επείγουσα οικονομική βοήθεια αλλά και πιο μακροπρόθεσμη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, ύψους 420 εκατ. ευρώ θα αποστείλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πολλές χώρες ή οργανισμοί έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση του ΟΗΕ, κυρίως οι ΗΠΑ (100 εκατομμύρια δολάρια), η Αυστραλία (8,99 εκατομμύρια δολάρια), η Βραζιλία (15,5 εκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (53,66 εκατομμύρια δολάρια), η Κίνα (5,4 εκατομμύρια δολάρια) και η Δανία (7,4 εκατομμύρια δολάρια).

Την αποστολή 3.500 επιπλέον κυανόκρανων στην Αϊτή για την ενίσχυση της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα (MINUSTAH) ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίαζε εκτάκτως την Δευτέρα το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν.

Συγκεκριμένα, ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε την ανάγκη για την αύξηση της δύναμης κατά 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες. "Είδα την τεράστια καταστροφή και τις τεράστιες ανάγκες. Και άκουσα το σαφές μήνυμα από τους ανθρώπους στον δρόμο: χρειαζόμαστε τον ΟΗΕ, χρειαζόμαστε τρόφιμα" πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν.

"Οι αϊτινοί χρειάζονται να ξέρουν ότι σήμερα είναι καλύτερα από χθες και φέτος καλύτερα από πέρσι" ανέφερε ακόμη ο γγ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η MINUSTAH διαθέτει περίπου 11.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην Αϊτή.

500 αγνοούμενοι του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα στους 500 ανήλθαν οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη στην Αϊτή που θεωρούνται αγνοούμενοι, έξι ημέρες μετά τον σεισμό. Ηδη 46 εργαζόμενοι στον ΟΗΕ βρέθηκαν νεκροί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και ο επικεφαλής της αποστολής στην Αϊτή, Τυνήσιος Χέντι Αναμπί και ο αναπληρωτής του, Βραζιλιάνος Κάρλος ντα Κόστα.

Στους αγνοούμενους περιλαμβάνονται όχι μόνο όσοι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια αλλά πιθανώς και κάποιοι άλλοι που έχουν σωθεί και δεν έχουν τρόπο να ενημερώσουν τον Οργανισμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρσκι.

Καταφεύγουν στα νοσοκομεία

 

 

Εν τω μεταξύ, οπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), τα νοσοκομεία του Άγιου Δομίνικου στα σύνορα με την Αϊτή έχουν γεμίσει με τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Πορτ-ο-Πρενς. "Είναι αναγκαίο ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων στα σύνορα ώστε να αποφευχθούν οι ασθένειες και η μόλυνση των υδάτων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εξαιτίας των πολλών αυτοκινητοπομπών μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας ο δρόμος που οδηγεί στο Πορτ-ο-Πρενς είναι σχεδόν αδιάβατος και το ταξίδι από τον Αγιο Δομίνικο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 18 ώρες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων προειδοποίησε επίσης πως η έλλειψη καυσίμων είναι όλο και μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να διακοπεί η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4666&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 19.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote