Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μήνυμα του πρωθυπουργού από την καμένη γη της Ηλείας
Μήνυμα του πρωθυπουργού από την καμένη γη της Ηλείας Εκτύπωση E-mail
18.01.10

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει καταστροφές, όπως αυτή που συνέβη στην Ηλεία από τις πυρκαγιές του 2007 τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσία του Δημ. Χριστόφια, κατά την τελετή παράδοσης του χωριού Αρτέμιδα που ανοικοδομήθηκε με χρηματοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης.

"Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγίνει τέτοια καταστροφή", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει το περιβάλλον, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους πολίτες να διαμείνουν στην ύπαιθρο.

Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την ανασυγκρότηση μιας περιοχής στην Ηλεία.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, προς τους κατοίκος της Αρτέμιδας τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι σε λίγες μέρες, αρχίζουν ασκήσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, στις οποίες θα εμπλακούν οι Υπηρεσίες του Σώματος σε όλη την Επικράτεια.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη:

 

  • · Οι προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, για τον εξοπλισμό του προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά του καλοκαιριού.
  • · Η συγκρότηση και εκπαίδευση 16 ειδικά αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δύσβατες περιοχές.
  • · Η αναθεώρηση και επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και, ιδιαίτερα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων η σύνταξη ειδικών σχεδίων προστασίας.
  • · Μεικτές περιπολίες από προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα μαζί και με τους εθελοντές.
  • · Ο έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου και η επισκευή των ζημιών που προκάλεσε ο χειμώνας, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • · Η συμμετοχή εναέριων μέσων και στην επιτήρηση των δασών
  • · Η μίσθωση ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης από το εξωτερικό, για την κάλυψη ειδικών αναγκών.
  • · Δημιουργία μηχανισμών επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων Νομαρχιών καθώς και των Δημοτικών και Αστυνομικών Αρχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της περιοχής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

 

 

  • - Πρόγραμμα χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων και σχέδιο δασοπονικής προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής, με το οποίο θα δοθεί προτεραιότητα πρώτα απ΄ όλα στην αναδάσωση των περιοχών, όπου έχει αποτύχει η φυσική αναγέννηση του δάσους.
  • - Αποκατάσταση του δάσους της κουκουναριάς στην περιοχή του Καϊάφα από την παρούσα αναδασωτική περίοδο.
  • - Προγραμματισμός παραγωγής φυταρίων κουκουναριάς, για να καλυφθεί το σύνολο της περιοχής με αναδασώσεις την ερχόμενη περίοδο στον Καϊάφα.
  • - Αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανά υδρολογική λεκάνη, που θα βοηθήσουν την πυροπροστασία της περιοχής.
  • Και πρόγραμμα κατάρτισης δασικών χαρτών σε όλη την περιοχή.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξετάζει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία πρότυπου Οικολογικού Πάρκου Ανάπτυξης Εναλλακτικών Δράσεων Τουρισμού, άθλησης, αναψυχής, παρατήρησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο ακίνητο της λίμνης Καϊάφα Ηλείας. Ακόμη ανέφερε ότι το Μουσείο του Πύργου, που από το 2004 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασής του, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σε έναν χρόνο από την ένταξή του θα αποδοθεί στους πολίτες του Πύργου, ενώ τόνισε ότι στους στόχους της κυβέρνησης για την Ολυμπία, είναι και η ίδρυση Σχολής, που θα συνδέεται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον Ολυμπισμό και την εκεχειρία, καθώς και την πράσινη τουριστική ανάπτυξη.

 

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες με τον Κάρολο Παπούλια για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί αύριο στο Αμπού Ντάμπι, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη διεθνή διάσκεψη για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό -κατόπιν αιτήματος του Ταγίπ Ερντογάν- και αναμένεται να συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4662&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote