Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι υποψηφιότητες των περιφερειαρχών
Οι υποψηφιότητες των περιφερειαρχών Εκτύπωση E-mail
18.01.10

Το νέο έτος έφερε τον «Καλλικράτη». Και ο «Καλλικράτης» με τη σειρά του φέρνει στο προσκήνιο τις πρώτες συζητήσεις για τις υποψηφιότητες των αιρετών περιφερειαρχών. Στην Ιπποκράτους, τα «βιογραφικά» φτάνουν το ένα μετά το άλλο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνωστίζονται στους διαδρόμους, προκειμένου να συνοδεύσουν τις πληροφορίες για το πρόσωπό τους με έναν «καλό λόγο»

από στελέχη τα οποία βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη.

Στη Ρηγίλλης, η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει, καθώς τα επιτελικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «ξεσκονίζουν» και αναλύουν λέξη προς λέξη το σχέδιο «Καλλικράτης», καθώς γνωρίζουν ότι το όραμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας ξεκίνησε από τη δική τους κυβέρνηση και δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

Κι αυτό γιατί γνώριζαν ότι είναι μια μεγάλη τομή για τη χώρα και δεν ήθελαν στο «βωμό των εντυπώσεων και της επικοινωνίας» να θυσιάσουν ένα τόσο μεγάλο σχέδιο, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρουσίασε πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα.

Οι προτάσεις που φθάνουν στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις των αιρετών περιφερειαρχών είναι ουκ ολίγες, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Και αυτό γιατί οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι η πρώτη εκλογική μάχη της Νέας Δημοκρατίας με πρόεδρο τον κ. Σαμαρά.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι δύο μεγάλες περιφέρειες, για τις οποίες η «μάχη» θα είναι μέχρις εσχάτων. Τα ονόματα που δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους είναι εντυπωσιακά.

Ο παρονομαστής των εισηγήσεων για την περιφέρεια της Αθήνας αφορά σε δύο ονόματα που «ψιθυρίζονται» από πολλούς. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Σταύρο Δήμα, αν και κανείς δεν αποκλείει και την εμφάνιση ενός ονόματος-έκπληξης. Ο κ. Δήμας, ωστόσο, φέρεται να προορίζεται, κυρίως, για τη θέση του νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας.

Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι προσωπικότητα κύρους και έχει αποκτήσει διεθνές βεληνεκές, αλλά έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν και η αξιοποίησή του θεωρείται δεδομένη.

 

Αρκετοί είναι κι εκείνοι που ερίζουν και για τη Θεσσαλονίκη, με τους Παναγιώτη Ψωμιάδη και Σταύρο Καλαφάτη να έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Ίσως, μάλιστα, κληθούν να αντιμετωπίσουν από το ΠΑΣΟΚ τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο ή τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια.

Click here to find out more!

Στην περιφέρεια Αττικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα έχει λόγο για τον υποψήφιο, με μεγάλη πιθανότητα να συγκεντρώνει ο Βασίλης Οικονόμου.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης και ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος έχουν κάνει κάποιες σκέψεις, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι από τα φαβορί.

Ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Καββαδάς με το βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο «ακούγεται» πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έναν εκ των Δημήτρη Κατσικόπουλο, νομάρχη Αχαΐας, Θύμιο Σώκο, νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, και Γιάννη Ζαφειρόπυλο, πρώην βουλευτή και υφυπουργό από την Ηλεία.

Στην περιφέρεια της Ηπείρου ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης από τη Νέα Δημοκρατία προπορεύεται για να αντιμετωπίσει το νομάρχη Πρέβεζας από το ΠΑΣΟΚ Βασίλη Ιωάννου.

Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Δημήτρης Αλαμπάνος από το ΠΑΣΟΚ έχει ακουστεί πως για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη στη Στερεά Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε εσωκομματική μάχη το νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, επίσης από την κυβερνητική παράταξη, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει γίνει ευκρινές μέχρι σήμερα κάποιο πρόσωπο, για να αντιμετωπίσει τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης.

Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αγοραστός φημολογείται πως έχει δείξει ενδιαφέρον, ενώ σε σκέψεις έχει μπει και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.

Ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει να το επιθυμεί διακαώς και να δίνει μεγάλη μάχη για να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων.

Φαβορί, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, φέρεται ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιος και ακολουθούν ο Γιάννης Σάπκας από το δήμο της Λάρισας και η Βάσω Μόσιαλου, πρώην περιφερειάρχης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην περιφέρεια Θράκης οι Σταύρος Κελέτσης και ίσως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης να κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Πάνο Σγουρίδη από το χώρο της κυβερνητικής παράταξης.

Ο Γιάννης Κουράκης, από το Νομό Ηρακλείου, ο Σταύρος Αρναουτάκης, υφυπουργός Οικονομίας, αλλά βαθύς γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η Ευαγγελία Σχοιναράκη, νομάρχης Ηρακλείου, φέρονται οι επικρατέστεροι για την περιφέρεια της Κρήτης με τη Νέα Δημοκρατία να μην έχει δώσει προς το παρόν προτεραιότητα σε οιοδήποτε στέλεχος.

Όσο για τις περιφέρειες του Αιγαίου; Για την περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου «ψιθυρίζεται» μόνο το όνομα του πρώην υπουργού Αντώνη Κοτσακά, ενώ για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Γιάννης Μαχαιρίδης από το ΠΑΣΟΚ θα «μονομαχήσει» με τον Χαράλαμπο Κοκκίνη από τη Νέα Δημοκρατία.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4660&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote