Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρωκράτες κατά Παπακωνσταντίνου
Ευρωκράτες κατά Παπακωνσταντίνου Εκτύπωση E-mail
17.01.10

Υπεραισιόδοξο και εκτός των συστάσεων για έμφαση στην περικοπή των δαπανών θεωρούν το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που άρχισαν ήδη τη διαδικασία αξιολόγησής του.

Τονίζουν ωστόσο ότι η επίσημη υποδοχή του είναι πολιτική υπόθεση και «εμείς απλώς θα κάνουμε τη δουλειά μας». Παράλληλα, εντείνονται στις Βρυξέλλες και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα σενάρια «χρεοκοπίας» της Ελλάδας, ενώ Παρίσι και Βερολίνο φέρονται να έχουν συστήσει κοινή επιτροπή για τον χειρισμό των εξελίξεων στο «ελληνικό πρόβλημα» της ευρωζώνης.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξο το ελληνικό Πρόγραμμα, στηριζόμενοι σε κυρίως δύο στοιχεία: το ένα είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, όπου πιστεύουν πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη από το0,3% για το 2010, ενώ για το 2012- το τελευταίο έτος που καλύπτει το Πρόγραμμα- πιστεύουν ότι είναι πολύ υψηλή η πρόβλεψη για ανάπτυξη πάνω από 2%! «Είναι αδύνατον μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη να υπερβεί το 1,5%, εκτός εάν αλλάξουν ριζικά τα διεθνή δεδομένα κι όχι απλώς τα ελληνικά», λένε.

Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζουν υπερβολικό είναι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα. Θεωρούν τουλάχιστον ανεδαφική την προσδοκία για έσοδα πάνω από δύο δισ. ευρώ, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αναφέροντας ότι «τα έχουμε ακούσει από πολλές κυβερνήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης μέχρι πρόσφατα μιλούσε ακόμη και για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010!».

Το Ασφαλιστικό. Προβληματισμό ακόμη προκαλεί στα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών η απουσία ποσοτικοποιημένων στοιχείων από τη διευθέτηση του Ασφαλιστικού, μολονότι πρόκειται για διαρθρωτική μεταρρύθμιση που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στις συστάσεις της Επιτροπής προς όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Η μεγαλύτερη επιφύλαξη των τεχνοκρατών είναι η δυνατότητα εφαρμογής του Προγράμματος. Κι όπως λένε, δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης αλλά και το ζήτημα του κράτους, που από τις επισκέψεις τους έχουν διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε «κατάσταση αποσύνθεσης».

Μπούσουλας το 2000. Όσον αφορά την αξιοπιστία των στοιχείων, οι αρμόδιοι τεχνοκράτες λένε ότι για τον έλεγχο των ποσοτικοποιημένων στοιχείων που περιέχει το Πρόγραμμα θα χρησιμεύσει ο... μπούσουλας Νίκου Χριστοδουλάκη! Όπως εξηγούν, η μόνη περίοδος με αξιόπιστα στοιχεία ήταν το 2000- 2004 και ως εκ τούτου θα κάνουν χρήση των μοντέλων και των τάσεων που καταγράφονταν τότε για να βγάλουν συμπεράσματα.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4655&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote