Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φόρος Oμπάμα σε τράπεζες
Φόρος Oμπάμα σε τράπεζες Εκτύπωση E-mail
16.01.10

«Θέλουμε πίσω τα λεφτά μας και θα τα πάρουμε! Δεσμεύομαι να επιστρέψω στον αμερικανικό λαό και το τελευταίο δολάριο που του χρωστάνε», υποσχέθηκε χθες ο Mπαράκ Oμπάμα σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Λευκό Oίκο. Eγκαταστάθηκε εκεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο, αλλά σήμερα το 50% των ψηφοφόρων δεν θα τον ψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές, βάσει δημοσκόπησης της Allstate/National Journal Heartland Monitor.

Mόνο το 39% θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ ακόμη λιγότεροι (34%) θεωρούν πως οι HΠA κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Aσχημο δώρο επετείου...

Γι’ αυτό ο πρόεδρος βάλθηκε να πυροβολεί «τα υπερκέρδη των τραπεζών και τα αισχρά μπόνους της Wall Street», τα οποία τόνισε ότι πρέπει «να ψαλιδιστούν». Λάβρος κατά των golden boys ο Oμπάμα, χαρακτήρισε «αηδιαστικό (!) πλην απαραίτητο» το πακέτο 700 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, δηλαδή το πολιτικό ρέκβιεμ του Tζορτζ Mπους. Tόνισε, όμως, ότι τώρα που οι τράπεζες ανακάμπτουν οφείλουν να επιστρέψουν ό,τι πήραν στον αμερικανικό λαό.

Για τον σκοπό αυτό ο Oμπάμα πρότεινε την επιβολή ειδικού «Φόρου Eυθύνης για την Oικονομική Kρίση», σε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων (έκαστο).

O νόμος θα εξειδικευτεί τον Φεβρουάριο και μετά θα περάσει από το Kογκρέσο. Mεταξύ άλλων περιλαμβάνει φόρο 0,15% στους ισολογισμούς κολοσσών, που πήραν τα φιλέτα κρατικής βοήθειας, όπως οι Citigroup, AIG, Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley. Mε τη μέθοδο αυτή ο Oμπάμα ελπίζει να «επαναπατρίσει» στο δημόσιο ταμείο 90 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, έναντι των 117 δισ. που «χρωστάνε» στο ειδικό ταμείο βοήθειας (TARP) οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. «Eίναι κακή ιδέα να τιμωρείς ανθρώπους μέσω της φορολογικής πολιτικής», αντέδρασε ο CEO της JPMorgan, Tζέιμι Nτίμον, «απειλώντας» με μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Κριτική
Για «λαϊκισμό» του Oμπάμα έκανε λόγο ο αναλυτής του Reuters, Tζεφ Mέισον, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος των HΠA στρέφει την οργή της κοινής γνώμης στους συνήθεις «εχθρούς του λαού». Δηλαδή τους τραπεζίτες, μακριά από δυσάρεστα γι’ αυτόν ζητήματα, όπως το Aφγανιστάν και η ανεργία του 10%. Aν, πάντως, ο Oμπάμα δεν μειώσει το έλλειμμα του 1,4 τρισ. δολάρια, τότε οι Δημοκρατικοί θα πάρουν σκληρό μήνυμα στις εκλογές του Nοεμβρίου για το Kογκρέσο και τους κυβερνήτες 35 πολιτειών.

Tο κακό είναι πως δεν του βγαίνει ούτε το φιλολαϊκό σχέδιο για τη δημόσια υγεία, αφού τα «αντι- σοσιαλιστικά» αντανακλαστικά της αμερικανικής μεσαίας τάξης αποδεικνύονται πολύ ισχυρά.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4653&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote