Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αϊτή: Λεηλατήθηκαν αποθήκες του ΟΗΕ με τρόφιμα
Αϊτή: Λεηλατήθηκαν αποθήκες του ΟΗΕ με τρόφιμα Εκτύπωση E-mail
16.01.10

Tα αποθέματα τροφίμων του ΟΗΕ στην Αϊτή λεηλατήθηκαν, ενώ από τον παγκόσμιο οργανισμό ανακοινώθηκε επίσης ότι στη χώρα υπάρχει έλλειψη σάκων για τους νεκρούς του φονικού σεισμού.

Οι αποθήκες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) που υπήρχαν πριν από το σεισμό δέχθηκαν επιδρομές, δήλωσε η Εμίλια Καζέλα, εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για τον επισιτισμό πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε «κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας» πριν ακόμη από το σεισμό, λόγω προηγούμενων φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων.

Το WFP έχει στόχο να συνεχίσει να διανέμει τρόφιμα από τα εναπομείναντα αποθέματά του, δήλωσε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διοχετεύσουμε στον κόσμο τα τρόφιμα που έχουμε στα χέρια μας», δήλωσε η Καζέλα, προσθέτοντας ότι τα εφόδια αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το WFP προβλέπει ότι κατά τον πρώτο μήνα μετά την καταστροφή θα έχουν επείγουσα ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Αϊτή.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης και κινητά νοσοκομεία.

Η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ, δήλωσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε αρκετές ομάδες έρευνας και διάσωσης. Σαράντα τέτοιες ομάδες έχουν καταγραφεί από το κέντρο μας και κινητοποιούνται» .

Νοσοκομεία εκστρατείας έχουν φτάσει επίσης και «προς το παρόν» δεν χρειάζονται περισσότερα, δήλωσε η Μπιρς, αν και ο ΟΗΕ συνέχισε να αναφέρει πως συνωστισμός επικρατεί στα ιατρικά κέντρα του Πορτ-ο-Πρενς, τα οποία διώχνουν ασθενείς και τραυματίες επειδή δεν έχουν δυνατότητα να τους περιθάλψουν.

Στο μεταξύ, ο Πολ Γκάργουντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στη Γενεύη πως «η κλίμακα της καταστροφής στην Αϊτή έχει υπερβεί τις δυνατότητές μας» και πως υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε σάκους για τα πτώματα.

Ο ΠΟΥ συμβούλευσε να ανοιχτούν, αν χρειάζεται, «ρηχές τάφροι» για να καλυφτούν τα πτώματα, όμως ο Γκάργουρντ είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν συνιστούμε μαζικούς τάφους» .

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να συνδέεται με τα πτώματα, έχουν δηλώσει ο ΠΟΥ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αν και η ψυχολογική επίδραση μπορεί να είναι έντονη.

«Υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι τα πτώματα μπορεί να είναι η αιτία επιδημιών σε φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε η ιατροδικαστής της ΔΕΕΣ Ούτε Χοφμάιστερ. «Η βιαστική και ασυντόνιστη μεταφορά των πτωμάτων, για παράδειγμα σε μαζικούς τάφους ή σε χώρους για αποτέφρωση, θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία, επειδή αυτό θα καταστήσει αδύνατη την αναγνώριση αργότερα των πτωμάτων και την ενημέρωση των οικογενειών», δήλωσε η ειδικός του Ερυθρού Σταυρού.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4652&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote