Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε ρόλο συντονιστή για την οικονομία ο Πάγκαλος
Σε ρόλο συντονιστή για την οικονομία ο Πάγκαλος Εκτύπωση E-mail
16.01.10

Υπό το βάρος της εξόφθαλμης δυσλειτουργίας και έλλειψης συντονισμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι μία ημέρα νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, υποστήριζε ότι έχει άλλη εικόνα για τη λειτουργία της και όχι αυτή που περιγράφεται στις εφημερίδες.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, εν τούτοις, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε με πιο «καθαρό» τρόπο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να αναλάβει τον πλήρη συντονισμό της συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των υπουργών για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Μάλιστα, η κίνηση αυτή του Παπανδρέου ερμηνεύτηκε ως «περιορισμός» της αντίστοιχης δικαιοδοσίας που είχε αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

 

«Πέρα όμως από την κοινή μας βούληση, η καθημερινή εφαρμογή αυτού του Προγράμματος είναι μια δύσκολη και επίπονη υπόθεση. Και παρότι είμαστε ένα πολύ μικρότερο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είχαμε αποφασίσει και το υλοποιήσαμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη, συνεχώς, εποπτείας και συντονισμού» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας τη σχετική του απόφαση: «Εκτός από τον υπουργό Επικρατείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει την εποπτεία των συντονιστικών θεσμικών οργάνων και, βεβαίως, ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας. Με τη συνδρομή του, θα συμβάλει και στο έργο του υπουργείου Οικονομικών, στην εφαρμογή και την παρακολούθηση αυτών των σημαντικών στόχων». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι οι «υπουργοί και εργάζονται και συνεργάζονται», ενώ περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας με τα ερείπια που άφησε πίσω του ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Click here to find out more!

Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μεταδόθηκαν ζωντανά και οι παρεμβάσεις όλων των υπουργών. Με την ενέργεια αυτή ο πρωθυπουργός ήθελε να αντικρούσει την κριτική ότι στις ανοιχτές συνεδριάσεις «μιλάει εκ του ασφαλούς μόνο αυτός και ο αρμόδιος κάθε φορά υπουργός», ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί «λαμβάνουν» το λόγο μόλις κλείνει η TV και μαζί οι πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά».

«Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως διαψεύσαμε Κασσάνδρες στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι εταίροι μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού».

«Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος και γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας, αν και κάποια στιγμή το «κλίμα» δημόσιας αλληλεγγύης κινδύνευσε από τη δημόσια διόρθωση που έκανε ο υπουργός Α. Λοβέρδος για το ποσοστό της ανεργίας. «Θα είναι 12% και όχι 10%» παρατήρησε.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησαν οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη εναντίον ξένων κέντρων που παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας με αφορμή τα οικονομικά της προβλήματα.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4651&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote