Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διεθνής βοήθεια σπεύδει στην Αϊτή
Διεθνής βοήθεια σπεύδει στην Αϊτή Εκτύπωση E-mail
15.01.10

Περί τους 3.500 στρατιώτες, 2.200 πεζοναύτες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα αποστείλουν στην Αϊτή, ως δυνάμεις διάσωσης για τους πληγέντες από το σεισμό.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε για τη διάθεση 100 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το ίδιο ποσό ανακοίνωσε ότι θα παράσχει και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής αμερικανικά αεροσκάφη και 50μελής ομάδα διάσωσης από την Κίνα έχουν ήδη προσγειωθεί στο Πορτ ο Πρενς, ενώ άλλα αεροσκάφη από την ΕΕ, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική βρίσκονται κοντά στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι κοιμήθηκαν για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο, εν μέσω απουσίας οργανωμένων σωστικών επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν ανακριβείς, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ αδυνατούσε χθες να δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων από το σεισμό 7 Ρίχτερ που χτύπησε την Τρίτη κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. «Δεν ξέρω… μέχρι στιγμής άκουσα για 50.000… 30.000», όπως είπε, χωρίς να διευκρινίσει πού βασίζονται οι εκτιμήσεις. Το φόβο πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τις 100.000 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που ακύρωσε επίσκεψη στην Ασία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, χαρακτήρισε την καταστροφή «αφάνταστη».

Ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον που τελεί καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Αϊτή, είπε ότι ο σεισμός ήταν «ένας από τους μεγάλους ανθρωπιστικούς συναγερμούς στην ιστορία την αμερικανικής ηπείρου».

Ξένοι ανταποκριτές περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Πορτ ο Πρενς, όπου απουσιάζουν συντονισμένες προσπάθειες διάσωσης και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις νερό, φαγητό και φάρμακα. Πολλοί προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και ζωντανούς από τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ή απλά εργαλεία. Πτώματα είναι ορατά παντού, κάτω από τα ερείπια, στους δρόμους, σε φορτηγά.

Όπως αναφέρουν παρατηρητές, η πλέον φτωχή χώρα στο δυτικό ημισφαίριο δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνει λόγο για «μαζική προσέλευση» τραυματιών στις αυτοσχέδιες κλινικές της, που χρησιμοποιούνται καθώς το κτήριό της έχει καταρρεύσει.

Άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ πραγματοποιούν περιπολίες προκειμένου να αποτρέψουν περιστατικά βίας και λεηλασίας.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4644&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote